Annons
Nyheter

Jan Hansson: Klart allsvenskans bäste forward ska vara med

Välkommen tillbaka, Henrik Larsson.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2008
Foto: 
Förbundskaptenen Lasse Lagerbäck presenterade på tisdagen 23-mannatruppen till Sveriges fjärde EM-slutspel genom tiderna.
Förbundskaptenen Lasse Lagerbäck presenterade på tisdagen 23-mannatruppen till Sveriges fjärde EM-slutspel genom tiderna.Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Göran Persson har gjort bestående insatser för riket. Som till exempel att ett benhårt nej plötsligt kan förvandlas till ett mjukt ja. Så tack och välkommen tillbaka, Henrik Larsson. Vi behöver dig så innerligt väl i EM-slutspelet.

Allsvenskans bäste forward har under elva omgångar visat att åldern inte behöver betyda något negativt. En 36-åring med hungern i behåll är en tillgång för vilket lag som helst.

Annons

Genast ska sägas att ett anfallspar av världsklass inte garanterar succé. Minns hur det var i Tysklands-VM 2006. Då nådde superduon Ibrahimovic-Larsson aldrig i närheten av skyhögt uppskruvade förväntningar.

Därför ett gott råd till alla framför sommarens tv-sändningar från Schweiz-Österrike: håll igen med kraven, ge Sverige chans att slå ur underläge.

I just den grenen brukar våra landslag hålla högsta klass. Tack vare Lars Lagerbäcks kollektiva grundsyn har vårt landslag nästan alltid varit bättre än summan av spelarnas individuella kvaliteter.

Förbundskaptenen utnyttjar resurserna till max. Det är huvudskälet till att blågult kvalat in till fem raka EM- och VM-slutspel. Ett sånt facit kan bara matchas av fotbollens riktiga stornationer.

Det är något att fundera över för landets många Lagerbäck-ätare.

Hur långt kan Sverige avancera i EM? Ett förenklat svar: hur långt som helst.

Danmark visade vägen för skrällar 1992. Våra grannar kom till Sverige-EM bjudna med armbågen efter inbördesstriderna i Jugoslavien – och tog med sig bucklan hem.

Grekland upprepade bedriften i senaste EM. Knappast någon bedömare utanför Atén nämnde denna obetydliga nation bland guldkandidaterna. Vad brydde sig grekerna om det?

Exemplen visar att EM-slutspelet stundom är lika svårtippat som allsvenskan. Och där finns det ju åtminstone åtta tänkbara mästarlag.

Övertalningen av Henrik Larsson var den glada överraskningen i 23-mannatruppen. Den tråkiga var att förbundskaptenerna misslyckades med att få med vårens bäste allsvenske försvarare. Deras inbjudan kändes onödigt sen.

Annons

Själv tror jag att Teddy Lucic verkligen skulle accepterat om han fått anständig betänketid.

Lucic hade varit nyttig av flera skäl. Han är användbar både som innerback och ytterback. En sådan universallösning behövs i ett lag där dugliga försvarare blivit en bristvara.

Framförallt är Teddy Lucic en utmärkt truppspelare. Alltså en kille som lojalt finner sig även i en undanskymd reservroll.

Såna egenskaper är något Lars Lagerbäck värderar högt. Det gör han rätt i, eftersom minst fem-sex man bland de 23 inte kommer att få spela en enda minut i EM.

Det visar all statistik från Sveriges tio senaste mästerskap.

Vår mest lyckade VM-turnering i modern tid gick i USA 1994. Trots att bronslaget tvingades spela sju matcher i stekhettan valde Tommy Svensson att bara begagna 18 spelare.

Av dem gjorde en trio sociala inhopp på sammanlagt 35 minuter. Magnus Erlingmark spelade 1 minut, Anders Limpar 11 och Stefan Rehn 23.

Platsen på plan är för Anders Svensson lika given som reservrollen för Johan Wiland. Ändå har förstås Elfsborgs allt säkrare målvakt anledning att jubla över den välförtjänta biljetten till Alperna. Lika tacksamt är antagligen Elfsborg. Klubben kan inhösta någon skön miljon för att man lånar ut två av sina toppspelare.

Och det kunde faktiskt varit två till: Teddy Lucic och Stefan Ishizaki.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons