Nyheter

Jan Hansson: Kanske är det bäst för klubben

Konkurs hotar Borås Hockey. Det låter hemskt, men kanske är det bästa alternativet för klubben.
Nyheter • Publicerad 6 november 2011
Foto: Anders Robertsson

Jodå, visst vill jag gärna fortsätta se elithockey i stan. Det har varit några härliga säsonger med matcher mot anrika klubbar som AIK, Malmö Redhawks, Leksand, Västerås och allt vad de heter.

Men trots många fina stunder i den gamla ishallen har det funnits en störande känsla av konstgjord andning. Alltså att BHC levt på lånad tid och lånade spelare.

Bristen på egenproducerade talanger skaver och gör livet svårt för klubben. Man är hänvisad till värvningar och hyresavtal. Det kostar och nu tycks situationen vara riktigt prekär, verksamheten akut hotad.

Speciellt en sak biter sig kvar efter läsningen av Oskar Pålssons intervju med klubbchefen Thorbjörn King:

Vid årsmötet i juni redovisades plötsligt en förlust på bortåt två miljoner - och styrelsen tycktes tagen på sängen. Hur hade det kunnat bli så? Vart tog pengarna vägen? Fanns det ingen kontroll alls?

De berättigade frågorna saknar svar.

Dåvarande ordföranden Mattias Grönnelid lämnade det sjunkande skeppet i mitten på september. Efterträdaren på kommandobryggan, Lars Häggblad, hamnade utan egen vetskap ute på ett stormande hav. Hur han med sin utsatta besättning ska hitta tillbaka fast mark är svårbegripligt.

Uppenbart har Borås Hockey styrts på ett amatörmässigt sätt. Ekonomiska problem har sopats under mattan, vilda chansningar har gjorts, levernet har inte varit anpassat efter tillgångarna.

Andra förklaringar finns knappast till denna hotande finansiella härdsmälta.

Hoppet står nu till en snar bolagisering. Om den inte går i lås tvingas klubben att kasta in handduken.

Utan medel ens till spelarlönerna känns det omöjligt att bedriva allsvensk verksamhet. Och så illa ställt är det i föreningen, som redan inför säsongen var överhopad av ekonomiska problem.

Sedan dess har mycket hänt.

Dessvärre i fel riktning.

Efter en hoppfull försäsong fanns hyggliga förhoppningar om playoff. Så startade serien och allt gick snett. Sämre inledning än nu har klubben inte haft under fem försök i allsvenskan.

I takt med motgångarna sjunker förstås publiksiffrorna. De ligger nu långt under budgeterade 1 500 åskådare.

Ekonomiska krascher inträffar med ojämna mellanrum i hockey-Sverige. Större klubbar än BHC har dukat under för ständigt ökade utgifter, höjda löner, sjunkande publikstöd.

Vi minns att klassiker som AIK, Hammarby IF och Västerås IK blivit tvångsnedflyttade och tvingats starta om från lägre nivå.

Ett mer närliggande skräckexempel är Halmstad Hammers. Kultlaget fyllde ständigt sin hall innan kronofogden plötsligt slog till och stoppade fortsatt verksamhet.

De klubbarna har kommit igen i delvis ny skepnad. Möjligen är det klokast att Borås Hockey väljer samma till synes dystra väg.

JA!

Karl-Erik Nilsson är rätt man att bli ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

NEJ!

Lars-Christer Olsson kommer inte att kunna konkurrera om Lars-Åke Lagrells klubba.

Annsofie Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.