Nyheter

Jan Hansson: Kallur – en världsstjärna som är sig själv

Frågan var inte om utan när och var.
I går slog Susanna Kallur till. Världsrekordet på 60 meter häck fick sig en putsning i den tyska staden Karlsruhe.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2008

Tiden 7,68 betyder att Ludmila Narozhilenko för alltid försvinner ur rekordlistorna. Det var under det namnet blivande fru Engquist noterade innetiden 7,69 i Chelyabinsk 4 februari 1990.

Att dopningsdömda Ludmila inneburit en vålnad för Sanna Kallur är kanske att överdramatisera sakernas tillstånd. Däremot kan det kännas som en psykisk lättnad för dagens häckdrottning att ha papper på sin kvalitet.

Nu är hon bevisligen tidernas snabbaste kvinna på 60 meter häck.

Bäst av allt: Sanna är bara 26 år fyllda och har rimligen många säsonger kvar på världstoppen.

***

Denna inomhusvinter har hon sprungit sönder varenda motståndare. Lika överlägsen kommer hon antagligen inte att vara på den 40 meter längre sträckan utomhus.

Utesäsongen har högre status, hårdare konkurrens och vanskligare villkor. Men vem som blir huvudfavorit borta i Peking-OS i augusti är lätt att föreställa sig.

Sedan förtjänar påminnas om den regerande titelförsvararen var en riktig högoddsare i Aten 2004. Amerikanskan Joanna Hayes vann loppet utan att vara tippad av någon.

Det indikerar att förutsättningarna i OS är väsentligt annorlunda än vid det mer vardagliga tävlandet.

***

I Atlanta 1996 blev Ludmila Engquist olympisk mästare i samma gren, då tävlande för Sverige. Hennes naglar och pupiller var målade i våra blågula färger.

Det blev till slut lite för mycket.

Susanna Kallur riskerar aldrig såna fallgropar. Hon är sig själv i alla lägen. Hon går rakt genom tv-rutor, krossar folkets hjärtan och är bara så ljuvligt äkta att se och lyssna på.

Efter världsrekordet sa hon spontant i SVT:

”Jag har nog en liten häckjävel i mig som tar över min kropp.”

Tvillingsystrarna Kallur föddes i Huntington, USA och är alltjämt också amerikansk medborgare. Där borta vann pappa Anders fyra Stanley Cup-titlar ihop med Borås-bekante Stefan Persson i New York Islanders.

Typisk för den jordnära Falu-familjen är att fadern alltid hållit sig i bakgrunden, för att undvika skymma sikten för döttrarna. I går satt Anders Kallur i Globen och såg Tre Kronor spela hockey när Sanna satte världsrekord.

Klokt.

***

Det bästa Sjuhärad har i damidrottsväg håller till i Mark. Marbos baskettjejer säkrade för flera veckor sedan en biljett till slutspelet.

Nu är frågan bara vilket motstånd laget ska få där. Efter gårdagens hemmaförlust (84-91) mot Norrköpings Dolphins syntes inte så många sorgsna ansikten. Möjligen berodde det på ligans nya regler.

På papperet är det nämligen en fördel att bli femma i stället för fyra i grundserien. Då får klubben möta lag 6–8 i stället för topplagen 1–3 i den fortsatta dubbelserien.

Sportchefen Frank Alm håller med om synpunkterna, men av lite annat skäl. Resorna blir billigare eftersom Mark-laget slipper den långa flygresan till Luleå.

***

Nu tror jag inte risken för läggmatcher är särskilt stor i fallet Marbo. Klubben har i vinter slagit både Luleå och 08 Stockholm, så någon fruktan för de etablerade har knappast flickorna i vitt.

I går misslyckades Marbo med att få stopp på hela ligans skyttedrottning. Amerikanskan Dominique Redding stoppade i 38 poäng och var matchens gigant.

En annan avgörande skillnad hittade man under korgarna. Norrköping vann kampen om returerna med 41–30.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.