Nyheter

Jan Hansson: "Deppa inte för länge, BHC - Borås med på hockeykartan"

Sörj inte över 4-1-förlusten i går. Gläds i stället åt den förnämsta säsongen i Borås HC:s historia.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2008
BHC:s Alexander Täng och Jens Karlsson på efterkälken mot Västerås.
BHC:s Alexander Täng och Jens Karlsson på efterkälken mot Västerås.Foto: Per Norén

Vem kunde begära att laget skulle ta sig ända fram till play off? Vem i herrans namn vågade fundera över att nykomlingarna skulle stupa nästan över tröskeln till elitserien.

Knappast någon utanför det egna båset. Om ens där.

BHC har förvånat hela det etablerade hockey-Sverige. Inte bara en gång utan faktiskt varje gång TV 4 monterade upp sina direktsändande kameror. Med bra spel, med härlig inställning, med vinnarskalle.

Nu vet hela landet att varumärket Borås står för mer än god fotboll och pålitlig postorder. Nu är marknadsbilden kompletterad av klasshockey och – snart också en Pinocchio-staty.

Snacka om spännvidd.

Många sjuhäradsbor suckade tungt efter den snöpliga förlängningssmällen i onsdags. Det var under gigantiskt publikstöd hemma i Borås Ishall som BHC kunde kopplat grepp.

Tvärtom blev det en ”plötslig död” av den svårare sorten. Alltså en oturlig förlust som bidrog till mental belastning under hjälmarna inför returresan till Västerås.

Många skallar var lika trötta som benen.

Här visade VIK Hockey den skillnad som bör finnas mellan ett lag med tydliga elitserieambitioner och ett gäng oprövade färskingar.

Dessutom fick de tacksam hjälp. Två av målen tillkom efter så kallade indianpass i egen zon. Det har aldrig ett spelmässigt nedtryckt lag råd med.

Trots allt kan cheftränaren Gunnar Persson summera en vinter över all förväntan. Han har med tysta medel gett stadga åt en tidigare rätt vinglig skapelse.

Spelare som i fjol var av rätt normal div I-klass har vuxit i takt med ökat motstånd. Bästa exemplet på det är kanske den sköne fajtern Mikael Hultqvist.

Kaptenen personifierar den vilja som präglar dagens BHC. Han och många andra är beredda att offra hörntänder för en seger.

Dessvärre hotar ”Hulken” med att dra sig tillbaka. Första uppgiften för klubbledningen borde vara operation övertalning.

Lika viktigt är det förstås att behålla de som profilerat sig i tv-rutan. Målvakten Robin Rahm har redan visat potential för elitserien. Jens Karlsson har spelat där förr, och han är fortfarande bara 25 år. Anders Eriksson och Patrik Ahlstrand klarar kanske också spel högre upp.

Västerås behöver en idrottsframgång. Motgångarna har varit flera på senare tid.

VSK:s gamla allsvenska fotbollslag håller till i den tredje division som heter div I, alltså på Norrby-nivå.

Klubbens bandysektion åkte på en svidande smäll i SM-finalen. 3-0-ledning mot Edsbyn förvandlades på sista kvarten till 3-4.

Den handlingsförlamningen fick en insändarskribent i lokaltidningen VLT att ryta till: ”Sluta med konståkning, VSK”.

Så visst förstod man lidelsen hos 4 354 jublande åskådare i ABB Arena i går kväll.

Den anrika hockeystaden har längtat efter elitserien ända sedan VIK säsongen 1999-2000 rasade samman av en ekonomisk skuldbörda.

VIK har genom åren utvecklat mängder av blivande landslagsmän och NHL-spelare. Nicklas Lidström, Tommy Salo, Peter Popovic, Leif Rohlin, Patrik Juhlin, Fredrik Nilsson, Erik Ersberg och Rickard Wallin är några.

Näste man till export är heter Patrik Berglund. Supertalangen med nummer 88 har redan bestämt sig för St Louis till hösten.

Mot denna produktiva talangfabrik framstår BHC som en fattig kusin från landet. Den stora staden Borås har ännu aldrig fostrat ens en elitseriespelare.

Det är en utmaning för klubben. Om den vill etablera sig på Sverige-toppen måste egentillverkningen komma igång.

Och varför inte, nu när ledningen fått ordning på så mycket annat.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.