Annons
Nyheter

Hur ska Elfsborg hantera Ingessons sjukdomsproblem?

Elfsborgs 2–1-förlust i Åtvidaberg går att leva med. Managern Klas Ingessons sjukdomssituation är allvarligare.
Nyheter • Publicerad 1 april 2014

Rakryggade Ingesson har varit tydlig med sina tidigare cancerbesvär och sin efterföljande benskörhet. Han vandrade in på Kopparvallen med rullator – och möttes av stående ovationer av hemmapubliken.

Aktionen visade hjärtskärande vilken ställning den gamle VM-hjälten ännu har i fotbolls-Sverige. Hans auktoritet i Elfsborg behöver heller inte ifrågasättas.

Annons

Klas Ingesson är mannen alla lyssnar på, respekterar och högaktar. Men att hans kropp är bräcklig underströks av det som hände i omklädningsrummet direkt efter matchen.

Cheftränaren Janne Mian intygade att Ingesson fallit och slagit sig så illa att han inte, som planerat, kunde resa med till Borås. Istället transporterades han från arenan i ambulans vid 22.30-tiden.

Elfsborgs klubbledning var märkbar berörd av det inträffade och ville tysta ner händelsen. Begripligt från mänsklig synvinkel, men förstås omöjligt när det sker i samband med en allsvensk premiär.

Hur ska Elfsborg hantera sjukdomsproblematiken kring Ingesson? Hur påverkas hans kropp av ett så krävande uppdrag? Hur lämpligt är det för honom att ha jobbet under rådande omständigheter?

Klubben har viktigare saker att fundera över än tre tappade i Åtvidaberg.

Elfsborg gick genom fyra cupmatcher utan insläppt mål. När serien började rämnade defensiven.

Åtvidabergs lyckade avslut var följden av listigt utnyttjade ytor bakom den gula backlinjen. Väggspelande passningsservitör var seriens känsligaste vänsterfot.

Kristian "Pligg" Bergström styrde in bollar med sån finess att Elfsborgs svaghet kom i blixtbelysning. Denna dag var laget tydligt stört av snabba omställningar.

Det ska inte enbart skyllas på fyrbackslinjen. Mittfältet saknade önskad aggressivitet. På presskonferensens morrade Janne Mian om "många spelare som gick tillbaka i första halvleken".

Kritiken i pausen tog uppenbarligen skruv. De sista 45 blev betydligt bättre. Då hade Elfsborg hand om bollen, anföll med både ambition och tanke.

Annons

Det gav ytterligare chanser till dem man skapade redan under inledningen. Inblandad fem gånger om var nyförvärvet Viktor Prodell.

Hemvändaren till Kopparvallen möttes av en värmande applåd redan under presentationen, trots att han uppträdde i bortalagets dress.

Annorlunda än hur Mohamed Bangura i fjol mottogs av sina gamla AIK-supportrar.

Prodell ska berömmas för att han var inblandad i allehanda farligheter, inte bannas för att han lämnade planen mållös.

I min bok är den förre ÅFF-aren rätt man som Elfsborgs toppforward. Nästa gång är varken målvakten Henrik Gustafsson eller stolpen i vägen.

Över lilla Åtvidaberg vilar en lantlig charm. Orten är liten, resurserna små, men viljan att hänga med i elitfotbollen imponerande.

I ÅFF:s värmande klubbstuga lyser en text-tv med sida nummer 377. Ett hemmafan pekar på Häcken–Norrköping 2–0 säger:

"Det blir en bra säsong. Vi är redan tre poäng före IFK".

JA!

Den dödade djurgårdssupportern hedrades värdigt på Kopparvallen.

Annons

NEJ!

Inte blir Åtvidaberg något bottenlag i år heller.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons