Nyheter

Hansson: Med racketen som vapen

1970-talet var märkligt.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2014
Foto: TT

Under detta decennium påbörjade Sverige en global revolution i både tennis och bordtennis.

Ämnet aktualiseras av att Stockholm Open just avgörs i Kungliga Hallen. Denna en gång så stolta turnering för nu snarast ett liv på tennisens skuggsida.

Världens största stjärnor avstår numera resor till Sverige. Vi själva har inga. Ettan Christian Lindell är rankad 223:a och tvåan Elias Ymer finns på plats 238.

Den enda representanten med stjärnglans är turneringsdirektören Robin Söderling. Efterhängsen körtelfeber tvingade honom lägga undan racketen. Med den försvann svensk elittennis in i mörkret.

Samma dramaturgi hittar man i kusinsporten pingis. Vi hade en osannolik guldera med Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson, Mikael Appelgren, Erik Lindh och ytterligare några av klass. I dag är vägen avgrundslång upp till världstoppen.

Tennisens lika magiska epok skildras utmärkt i nyutgivna boken "När vi var bäst" av Mats Holm och Ulf Roosvald. jSkildringen handlar om de svenska guldåren med Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg i förarsätet.

Dörröppnare till tennisens kassaskåp var en ung Borg. Att han korades till 1900-talets störste svenske idrottare kändes givet, särskilt när man betänker hans pionjärinsats bakom "racketundret".

Påhejad, möjligen plågad, av Lennart Bergelin lärde han sig att träning i massor var medlet för att nå förstaplatsen. "In i skiten bara", skrek Bergelin och Björn följde rådet på ett sätt som ingen annan tennisspelare gjort.

Attityden skapade ett träningsmonster, en tjurig vinnarskalle och manade till efterföljd.

Själv bevakade jag året med Sveriges första Davis Cup-seger, 1975. Då hade Borg hängt upp sig på ett par kvällstidningsartiklar och bojkottade all svensk press.

Inför mötet med Spanien i Barcelona meddelade GT:s reporter Stieg Sundberg plötsligt att han fått en kort men exklusiv intervju med Björn.

"Vad sa han"? undrade alla nyfikna i svenskgänget.

"Han sa att jag kunde fara ända in i helvete", svarade Sundberg.

Björn Borg gick sina egna vägar, slog sina dubbelbackhands och blev flickornas idol. Att han flyttade till Monaco den hösten vållade stor uppståndelse. Tiderna var såna och skälet enkelt:

"För att undvika att mina pengar hamnar i statens skattkista, 90 procent är för mycket".

Björn Borg var den naturliga förebilden för Mats Wilander och Stefan Edberg. Det innebar inte att de hade samma slags värderingar eller ens liknande spelsätt.

Deras gemensamma drag var att trion hamnade överst på den globala stegen. De slog både världen och motståndarna med häpnad.

I dag jobbar svensk tennis och bordtennis upp sig från ett bottenläge. Pingisen har hunnit längre i försöken att återerövra en plats bland de stora, även om jätten Kina väl aldrig mer låter sig rubbas.

???

Anders Svensson har klarat av sina första landskamper utanför planen. Hans insatser som expertkommentator i femman följer en rak kurva.

Han växer för varje gång.

Av Svensson får man klockrena analyser, spelarvärderingar åt båda hållen, insikter som ingen annan tv-profil kan ge.

Att våga säga något i upprört tillstånd efter en match på Borås Arena är en sak. Att framföra raka åsikter i en kommentatorshytt något helt annat.

Kör på, Anders!

???

Vilken makalös insats av U21-landslaget!

Och vad roligt det blir se att talangerna spela EM nästa sommar.

???

Inför DC-matchen mot Nya Zeeland 1992 ville Lennart Bergelin spela med Ove Bengtson.

Mats Hasselqvist, stark man i Tennisförbundet, gav kontraorder:

"PR–värdet av att ha en 15–åring i laget är viktigare än resultatet. Det handlar om att hålla igång den respirator som håller svensk tennis vid liv. Att ha världens yngsta DC-debutant kan kompensera för det svaga laget".

Björn Borg fick spela. Han inledde med att slå topp 20-spelaren Onny Parun.

Det var en världssensation.

???

Den som tappat tron på Sveriges fotbollslandslag bör studera Islands.

Där gör Lars Lagerbäck det som Erik Hamrén borde göra för att skapa ett vinnande lag.

2–0-matchen mot Holland var ett nytt exempel på att kollektivt tänk och rätt attityd fortfarande kan leda långt. Precis som Sverige, med Zlatan Ibrahimovic undantagen, har Island bara internationella andraklasspelare.

Skillnaden är att killarna från vulkanön vet vad de ska göra med bollen och hur de ska försvåra för motståndarna.

Därför: tre raka EM–segrar och 9–0 i målskillnad.

???

Borås Basket körde över titelförsvararna Södertälje Kings (84–61). VI ska ännu inte tala om mästartakter, bara att mycket var bra hos hemmalaget.

Mest glädjande: fem spelare gjorde fler poäng än skyttekungen JJ Miller. Han nöjde sig med åtta.

Fördelningen avslöjar en imponerande bredd.

???

Nej, jag tillhörde aldrig Lagerbäcks kritikerskara. Han är fotbollsgenial.

Jag trodde också på efterträdaren Hamrén. Efter hans lyckade insatser i flera klubblag kändes möjligheterna goda.

Tyvärr har förväntningarna inte besannats.

???

Trevlig helg!

HANSSONS HETA

Isaac Kiese Thelin – tvåmålsskytt och bäst i U21-landskampen.

Oscar Lewicki – också tvåmålskytt och suverän i det tysta.

Patrik Carlgren – lugn målvakt och blivande A-landslagsman?

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.