Annons
Nyheter

Hansson: Ett makalöst facit för ungt mästarlag

Elfsborg har gjort det igen. För åttonde året i följd spelar klubben i Europa. Ett makalöst facit.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2014
Foto: Alex Ljungdahl

Ingen annan svensk förening kan matcha såna resultat efter tusenårsskiftet. Kontinuiteten på hög nivå har ofta skildrats och analyserats.

Men prestationerna i år slår alla tidigare. Vi måste minnas hur Elfsborg valde/tvingades bromsa in i 2014, efter tolv tunga minusmiljoner i fjol.

Annons

Åtta spelare släpptes iväg.

Inga nyförvärv inhandlades.

Modellen var i stället att satsa på unga, egna, hungriga spelare. De skulle få chansen att lyckas – och faktiskt också att misslyckas.

Så djärvt och billigt kan man skapa ett fungerande fotbollslag. Men oftast sker det då på lite längre sikt. Det besynnerliga med "nya Elfsborg" är att allt klickat omedelbart.

Vi har sett det i allsvenskan där laget ligger tvåa med storfavoriten Malmö FF inom räckhåll. Vi upplevt det många gånger i svenska cupen.

Finalen på Friends Arena blev en stundtals snygg uppvisning av omstöpta Elfsborg. Om den nya nationalstadion varit lika fullsatt som lördagens cupfinaler i London och Berlin hade Stockholm dansat av glädje.

Men nu är fotbollen som den är i kungariket Sverige. En publiksiffra på 3 423 känns rent skamlig. Särskilt som de båda lagens anhängare stod för hälften av besöksskaran – och för hela stämningen.

De fick se en match där Elfsborg spelade den genomtänkta fotbollen, där Elfsborg arbetade hårdast, där Elfsborg skapade mest, där Elfsborg hade de bästa spelarna på nästan varje plats.

Så egentligen döljer slutresultatet 1–0 mer än det berättar. Skit samma, pokalen är fixad, biljetten ut i Europa löst. Där finns miljoner att hämta vid fortsatt succé.

Åldrande anhängare minns ännu den allsvenska storhetstiden under krigsåren runt 1940. I skenet av det påminner ordföranden Bosse Johansson och klubbchefen Stefan Andreasson om en talande detalj.

Annons

Elfsborg har nu tagit fler titlar under det tidiga 2000-talet än under hela 1900-talet. Två serieguld och tre cupsegrar mot fyra serietitlar före sekelskiftet.

Det visar vilken position Borås-klubben skaffat. Kraften är så stark att inte en fjolårssäsong med kraftigt underskott kan rubba verksamheten.

Finalen på Friends började på sämsta tänkbara sätt. Anders Svensson tvingades avbryta uppvärmningen och lämna över till Simon Hedlund. Efter knappa tre minuter bromsade Niklas Hult in med tydliga lårsmärtor.

Byte är nödvändigt, trodde vi alla. Men icke Hult. Han körde vidare som om inget hänt.

Just viljan att ge allt präglar dagens Elfsborg. Det är svårt att inte koppla den härliga attityden till Klas Ingessons exceptionella personlighet.

Elfsborgs manager ligger nyopererad på Sahlgrenska. En bruten arm och ett brutet ben hindrar honom inte från att engagera sig.

Kvällen före finalen messade han sina spelare med stärkande tillrop. Vilken man!

Cheftränaren Janne Mian och assisterande tränaren Peter Wettergren skötte coachningen så klokt att chefen kunde vara belåten i sin sjuksäng.

Europa - här kommer Elfsborg!

JA!

Annons

Lasse Nilsson final hjälte igen - precis som mot Assyriska 2003.

NEJ!

Inte ska väl målvakten Kevin Stuhr Ellegaard tvingas till lång vila.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons