Annons
Nyheter

Hansson: En osmaklig kupp tog Tyresö FF till final

Det är inte vilken cup som helst. Snarare handlar det om en smash-and-grab-kupp.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2014
Landslagsstjärnan Caroline Seger har varit med och spelat Tyresö till Champions league-final. Matchen blir den näst sista för laget som därefter splittras till följd av den ekonomiska kollapsen.
Landslagsstjärnan Caroline Seger har varit med och spelat Tyresö till Champions league-final. Matchen blir den näst sista för laget som därefter splittras till följd av den ekonomiska kollapsen.Foto: Jonas Ekströmer//TT

Tyresö FF vill ha Champions League-guldet – innan laget fångas och stryks ur allsvenskan.

Brottsrubriceringen är finansiell felhantering, eller rakare uttryckt: ekonomisk dopning.

Annons

Klubben har visat ett exempellöst oansvarigt agerande. Att man tvingas ta de tråkiga följderna av det är en sak.

Värre är att det riskerar få negativa följder för hela den svenska damfotbollen. Det skvätter även på föreningar som kämpar hårt för att sköta sig.

Mycket är svårbegripligt runt Tyresö FF. Det framgår av ett inträngande radioreportage som går avlyssna på sr.se.

Där visar sig att de ansvariga lett verksamheten som om tillgångarna varit obegränsade. Ända fram till konkursens brant har man vräkt ut icke existerande pengar.

Ett exempel på det är affären med fyra brasilianska spelare i vintras. I det läget visade räkenskaperna minus 4,5 miljoner. Nu förnekar man att den vetskapen fanns.

Ett stort problem tycks ha varit privata problem runt klubbens starke man Hans Löfgren. Häromåret åkte han fast för sexköp och blev efter det offentligt vingklippt.

Ändå tycks Löfgren ha funnits med och agerat bakom kulisserna, i regel tillsammans med ordföranden Hans Lindberg. Att dessa vapendragare styrt verksamheten efter eget huvud är tydligt.

Av någon anledning har Löfgren uppburit 50 000 kronor i månadslön. Radioreportern försökte förgäves reda ut hans arbetsuppgifter, bredvid flera specialanställda reklamsäljare.

Pikant i sammanhanget är att styrelsen också består av Sveriges förre idrottsminister Ulf Lönnqvist. Hur han med sin erfarenhet låtit alla tveksamheter passera är gåtfullt.

Ekonomiska svårigheter är inget ovanligt inom damfotbollen. Många klubbar har bekymmer att gå runt, men de flesta är kloka nog att rätta mun efter matsäcken.

Annons

Ibland kan det gå snett ändå. Som för Dalsjöfors Goif.

Mitt i säsongen 2012 tog klubben konsekvensen av växande skulder, ansökte om konkurs och drog sig ur söderettan - trots serieledning efter tolv omgångar.

Hur Tyresö FF:s ledning ser på fortsättningen är oklart. Flera landslagsstjärnor har klargjort klubbyte. Frågan är om några spelare stannar kvar ens om laget får fortsätta i allsvenskan.

Nu finns inte mycket som talar för det. Nacka tingsrätt tar beslut om konkurs 5 juni. Blir det så talar allt för att klubben genast måste dra sig ur allsvenskan.

Så dags kan svenska mästarna från 2012 eventuellt titulera sig nyblivna Champions League-mästare.

Kvällens final mot fjolårssegrarna Wolfsburg spelas på Belenenses stadion i Lissabon. Den rymmer 19 000 platser. Just så många åskådare såg tyskorna vinna senaste finalen, mot Lyon på Stamford Bridge i London.

Apropå aktuella finaler kämpade Frankfurt och Essen om det tyska cupguldet på neutral plan i Köln i lördags. Dagen efter spelade Elfsborg mot Helsingborg på Friends Arena.

Jämför publiksiffrorna: 16 623 på damfinalen och 3 423 på herrfinalen.

JA!

Med tanke på bakgrunden håller jag på Wolfsburg i kväll.

Annons

NEJ!

Inte går det att tycka synd om misskötta Tyresö FF.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons