Annons
Nyheter

Hansson: Elfsborg vill slippa en ny skilsmässa

Tränarfrågan är knepig.
Nyheter • Publicerad 10 september 2014

IF Elfsborg har flera parametrar att ta hänsyn till. Särskilt mot bakgrund av förra årets tråkiga avslut.

Skilsmässan med Jörgen Lennartson blev uppslitande, infekterad och kostsam. Klubben betalar fortfarande hans lön.

Annons

Någon liknande tvångsdeportering vill man förstås undvika. Det finns heller ingen synlig anledning efter en säsong med många positiva förtecken trots rejäl städning i spelartruppen.

Med tanke på kostnadsbesparande nysatsning på de egna leden överträffar resultaten alla förväntningar. Ingen kunde begära framgångar vare sig i Europa League eller allsvenskan.

Åtta omgångar från serieslutet ligger Elfsborg trea, med silverplatsen inom tre poängs avstånd. Inte heller ledande Malmö FF känns hopplöst frånseglat med sina sju pinnars försprång.

Prestationen är särskilt imponerande med vetskap om Klas Ingessons situation. Den uppskattade managern har tvingats till nödvändiga pauser efter olyckor i samband med matcher.

Fortfarande finns viss osäkerhet kring hans hälsoläge. Själv tycks kämpen från Ödeshög inställd på att köra vidare i klubben. Vilken rollen blir påstår han vara egalt.

Hans prestigelöshet och engagemang är imponerande. Just den inställningen tror jag haft en positiv inverkan på truppen. Ja, faktiskt på hela föreningen.

Det blir liksom inte läge att gnälla över småsaker när chefen tvingas förflytta sig med hjälp av rullator eller rullstol. Spelarnas attityd har också visat sig klart bättre än tidigare år.

Sammantaget är bilden att ledningen ändå haft vånda med beslutet om tränarfrågans slutgiltiga lösning.

Så måste man tolka att diskussioner ännu inte är slutförda om förlängning av de snart utlöpande ettårskontrakten med Klas Ingesson och huvudtränaren Janne Mian.

Sedan har Peter Wettergren en något diffus roll bakom de båda. I den bästa av världar skulle denne analytiker kunna ta ett kliv framåt och bli försteman bakom sin barndomsvän Ingesson. Men den dörren tycks stängd eftersom han parallellt har tidsödande landslagsuppdrag.

Annons

Janne Mian är en annan sorts tränare. En glad galosch, lätt att gilla, men utan det fotbollsfilosofiska djup som en allsvensk toppklubb gärna eftersöker.

Där står nu Elfsborg. Situationen kräver därför en bredare genomlysning, med vägande av för- och nackdelar med nuvarande konstellation.

Men även om det skulle leda till slutsatsen att byte är önskvärt återstår huvudproblemet: hur sköta det utan att tyngande konvulsioner uppstår runt föreningen?

JA!

Snabb lösning av tränarfrågan underlättar bygget av nästa års spelartrupp.

NEJ!

Inte kan Elfsborg byta ut lika många spelare som inför 2013.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons