Nyheter

Hansson: Elfsborg reste sig – mot alla odds

Det handlade om prestige, om fina medaljer, om Europaplatser. IF Elfsborg greppade allt, efter en chockerande start.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2014
Foto: TT

Många åskådare visiterades ännu utanför Swedbank Stadion när Markus Rosenberg tryckte in 1–0 för Malmö FF. Klockan stod på 22 sekunder och alla frågade sig: hur ska detta sluta?

De himmelsblå fansen skapade en levande installation med allsång och tunggung bakom Robin Olsens mål. Hyllningarna var berättigade för mästare som visade mästarklass i rekordfart.

Stackars Elfsborg, tänkte vi hitsända på pressläktaren.

Magiske Rosenberg och hans begåvade hantlangare sydde triangelmönster på olika ytor, via härlig rörlighet och kreativitet.

Första halvtimmen fanns absolut inget som tydde på någon Elfsborgs-poäng. Det gällde bara att komma undan med hedern i behåll.

Så fel vi hade.

De gula tuggade sig in i matchen, kom närmare motståndarna, vågade attackera, gav under slutkvarten föraningar om vad som skulle komma efter pausen.

Andra halvleken blev en mix av stark Elfsborgs-insats och bristande MFF-motivation. På så vis svängde både matchbilden och resultatet.

Guldtränaren Åge Hareide kändes inte alltför deprimerad i sin snabbanalys på presskonferensen. Han lovade klappa hästen inför onsdagens tyngre uppgift.

Med det ville norrmannen påminna om att höstens viktigaste uppdrag är Champions League. Närmast borta mot Atletico Madrid. Med tanke på den matchen satsade man nu på ett lite "lägre" spel och vassa kontringar.

För Elfsborg fanns andra saker i potten. Platserna två och tre ger biljett till Europa League. Det är nu huvudmålet, samtidigt som det betyder medalj av finare metall än fjärdeplatsen.

Säsongen igenom har Elfsborg haft bekymmer att tämja de övriga tre topplagen. Om detta vittnar lagets blott tre av 15 möjliga poäng, fram till igår.

Andra halvleken motiverade en välförtjänt seger, även om Elfsborg var än mer dominanta i våras på Borås Arena. Då åkte Malmö hem med en tursam 1–0-vinst och påbörjade sin stadiga resa mot ny titel.

Markus Rosenbergs ledningsmål i går var hans 14:e. Han har lika många assist och framstår som allsvenskans främste spelare.

Motsvarigheten i Elfsborg heter Johan Larsson. De båda målen på Malmö betyder att ytterbacken är lagets skyttekung med 8+6=14 poäng.

Ett imponerande facit. Synd bara för alla guliganer att Larsson tycks förlorad till Holland efter nyår. Men kanske öppnar det för en landslagsplats.

Klas Ingessons efterträdare, som lär bli Magnus Haglund, kan få fler luckor att fylla. För Anders Svenssons fortsättning finns alltjämt frågetecken.

Enligt våra uppgifter funderar han nu på två alternativ: fortsätta ett år eller ta en säsong någonstans i Asien.

Ytterligare två åldermän gjorde starka insatser mot Malmö. Andreas Klarström, 37, var åter duglig ersättare till Adam Lundqvist.

Daniel Mobaeck hoppade in i mittförsvaret för Anton Lans och skötte det mesta enligt instruktionsboken. I slutsekunderna räddade han på egen mållinje.

Den sortens spelare är guld värda. De var det i varje fall 2012.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.