Nyheter

Hansson: Det dröjer länge tills hockeyn blir stor i

Minns ni elitserien? Det var förr. Numera heter den SHL, alltså Swedish Hockey League eller Svenska HockeyLigan.
Nyheter • Publicerad 14 september 2013
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Om namnbytet kan man tycka vad man vill. Förebilderna är förstås Amerika där NHL sedan urminnes tider är ett starkt varumärke, och Ryssland där KHL snabbt blivit ett aktat begrepp.

Vänner av lustigt förvillande förkortningar hoppas på att Norge och Danmark ska följa i samma spår.

I eftermiddag drar SHL:s grundserie igång med 55 omgångar. Sedan börjar allvaret med slutspelet fram till strax före midsommar.

Det går lätt att raljera över en lång och tradig transportsträcka. Vem orkar betala dyrt för att se hockeymatcher när det bara gäller att ta sig med bland de åtta bästa?

Jo, se precis så gör folk från Luleå i norr till två puckpräglade städer på ömse sidor om Borås.

I Jönköping har HV 71 sedan decennier gjort ishockeyn till ledande sport. Kanske inte så underligt med tanke på att klubben tagit fyra SM-guld. Desto mer anmärkningsvärt är det eftersom J-Södras fotboll länge stod i vägen för HV:s utveckling.

I Göteborg börjar ett liknande paradigmskifte kännas fullt möjligt. Frölunda Indians har fördelen att ensamt dominera under vinterhalvåret (som är minst åtta månader långt). Men det är inte hela sanningen.

Det aktuella idrottsintresset åskådliggjordes tydligt första oktoberveckan. Guldjagande IFK Göteborg mötte Åtvidabergs FF i en viktig match på Gamla Ullevi inför 7 131 åskådare.

Ett par dagar senare träningsspelade Frölunda Indians mot Färjestads BK i Scandinavium. Dit kom 7 828 besökare!

14 december gör Frölunda ett fräckt försök att slå idrottsligt publikrekord just i fotbollsborgen Gamla Ullevi. Klubben räknar med 20 000 åskådare mot svenska mästarna från Skellefteå AIK.

Däremot lyckas man nog aldrig slå tidernas högsta siffra för ishockey i Sverige. Den noterades mot Djurgårdens IF på Nya Ullevi 8 november 1962.

23 192 nyfrälsta fans betalade entré. Ytterligare minst 5 000 sprängde grindarna och tog sig in utan att betala.

Själv var jag tolv år och tillhörde dem som ville se matchen - men knappast gjorde det i bauta-trängseln bakom fullvuxna karlar i skrymmande hattar.

Den kyliga utomhustiden har inte mycket gemensamt med nuvarande förutsättningar. Dagens ombonade komfort i mer eller mindre lyxiga ishallar ger sporten en extra dimension.

Ja, jag avser då inte Borås där spåren är djupa efter dryga 40 års slitage med många högtidsstunder inför välfyllda läktare i ishallen.

När får hockeyn en ny storhetsperiod i stan? Det hoppfulla svaret är: inom överskådlig tid. Det realistiska är: det dröjer länge.

Tråkigt för alla som vuxit upp med sporten.

???

Att Anders Svensson i veckan blev tidernas meste landslagsspelare har väl inte undgått någon fotbollsintresserad.

Rekordmän har alltid fascinerat. 1984 samlade jag kvartetten som gjort flest A-kamper i fyra stora bollsporter till en träff i Göteborg.

Det var Bernt "Bempa" Ericsson i bandy (109), Björn Nordqvist i fotboll (115), Claes Hellgren i handboll (149) och Ronald "Sura-Pelle" Pettersson i ishockey (252).

De tre övriga lyssnade roat på en nästan oupphörligt snackande Bempa.

???

Linnea Liljegärd, landslagsmeriterad fotbollsspelare från Skogsbygden, twittrar med skön självdistans:

"Om man ?tappar bort? sin mobil å inte hittar den förrän det ringer från brödrosten, är det dags att söka hjälp då"?

???

Rekord är till för att slås. Numera heter motsvarande lirare Andreas Bergwall (158), Anders Svensson (144), Magnus Wislander (384) och Jörgen Jönsson (285).

När knuffas dessa segslitna stjärnor från tronen?

???

SHL kan stå för annat än ishockey.

Som Sigtuna Humanistiska Läroverket.

Som Shillong Airport nära den indiska staden

Som den motorcykel som tillverkades i Polen 1938-1970.

Som den danska arkitektfirman Schmidt-Hammer-Lassen.

???

Jan-Ove Waldner skulle på sponsorresa till det pingistillverkande företaget Donic i Polen. Den gamle olympiamästaren gav sig till Arlanda 31 juli.

Han lämnade fram sin flygbiljett i incheckningen. Kvinnan bakom disken tittade på utskriften, svarade vänligt:

"Ursäkta, men ditt plan går först 31 augusti".

Försöket en månad senare lyckades bättre. Waldner steg mot skyarna.

???

På den amerikanska tv-kanalen ESPN:s nätupplaga fick Anders Svensson en välförtjänt hyllning i samband med landskampsrekordet:

"Svensson är Zlatans antites. Båda bestämde tidigt i karriären att följa sitt hjärta. Men medan Ibras hjärta (och hans agent Mino Raiola) alltid uppmanade honom att byta klubb, rådde Svenssons honom att bli kvar".

En viss skillnad.

???

Veckans Sven-Agne Larsson:

Mellan två tränarsejourer i Örgryte IS blev han guldtränare i Åtvidabergs FF.

Med stjärnor som Ralf Edström, Roland Sandberg, Conny Torstensson och Benno Magnusson liknades östgötarna vid ett självspelande piano.

Sven Agne konstaterade försynt:

"Möjligt. Men även ett sånt ska ju stämmas ibland".

???

Trevlig helg!

HANSSONS HETA

Anders Svensson - 144 A-kamper och med hopp om VM i Brasilien.

Zlatan Ibrahimovic - 45 landskampsmål och bara fyra från rekordet.

Andreas Isaksson - bara 32 år och redan uppe i 110 landskamper.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.