Annons
Nyheter

Hamréns tveksamma tv-roll

Lars Lagerbäcks tv-succé ger ringar på vattnet. I VM-slutspelet blir Erik Hamrén expertkommentator i SVT. Det känns högst olämpligt.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2014
Erik Hamrén som vi är vana att se honom, granskad av media. Men under VM kommer han att fungera som expert för SVT. Högst olämpligt menar BT:s krönikör Jan Hansson.
Erik Hamrén som vi är vana att se honom, granskad av media. Men under VM kommer han att fungera som expert för SVT. Högst olämpligt menar BT:s krönikör Jan Hansson.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

En av de viktigaste uppgifterna för den statliga televisionens sportredaktion är att bevaka fotbollslandslaget. Till det hör att granska förbundskaptenens arbete.

Att i det läget liera sig med honom riskerar leda fel. Ofrånkomligt uppstår nära relationer, vad som på branschspråk kallas vänskapskorruption.

Annons

Det blir liksom inte läge att kritiskt syna en fotbollspotentat efter att ha regelbundet delat tv-studio med honom. Åtminstone kommer misstankar om den problematiken att uppstå.

Därför har jag svårt att förstå min förra jobbarkompis Per Yng, numera SVT-sportens chef. Under vår gemensamma tid på Göteborgs-Posten hade vi många diskussioner om just de här frågorna.

Vi var överens om två saker. 1) Goda kontakter är viktiga, inte minst i nyhetsarbetet. 2) Nära bindningar kan vara kontraproduktiva.

Balansgången är grannlaga. Förr eller senare hamnar man som journalist i lägen där kompismässig hänsyn står mot yrkesmässig heder.

Förr var det vanligt att lokala pressmän anlitades för att skriva texter i programblad, klubbtidningar och jubileumsskrifter. Det ansågs fullt rimligt att acceptera uppdragen, ofta mot rundlig ersättning.

I dag känns det otänkbart för journalister med etiska värderingar.

Fallet Erik Hamrén är omvänt. Särskilt känsligt blir det förstås eftersom det har nationell dignitet.

Han sitter på svensk fotbolls tyngsta uppdrag. Just före och strax efter VM ska han leda landslaget. Nominera spelare, formera startuppställning, kartlägga motståndare, genomföra taktik, stå till svars för resultaten.

En förbundskapten är alltid i skottgluggen. Blir han befogat synad av människor han samtidigt arbetar med? Knappast.

Nej, jag föredrar att tv-bolagen satsar på experter utanför den högaktuella sfären. Profiler som Lasse Lagerbäck, Hasse Backe, Jens Fjellström är briljanta i sina begripliga analyser.

Annons

Glenn Strömberg håller också högsta klass, både i SVT och som leasad av Viasat. SVT har också ess som Markus Johannesson och Daniel Nannskog.

Förbundskaptener med internationella meriter är för övrigt ingen garanti för succé i rutan. Många minns ännu hur färglös Sven-Göran Eriksson var med sina floskelaktiga kommentarer under VM i USA 1994.

Och ändå är han den svensk som nått störst tränarframgångar av alla.

Tycka till i tv är ingen enkel uppgift.

???

Närvarade i veckan på begravningen av Västsveriges troligen störste idrottsdonator i Örgryte nya kyrka.

Benny Rosén, 84, följdes till sista vilan av kända och okända. Alla med den gemensamma uppfattningen: en generösare människa är svår att hitta.

Bland 500 deltagare märktes Svenska Fotbollförbundets förre ordförande Lars-Åke Lagrell – och Skene IF:s bas Sven Andersson tillsammans med förre mittbacken Bertil Ivarsson.

Storbyggmästare Rosén tillbringade sina första tio år i Skene – och stöttade föreningen ända till sina sista dagar.

Det gjorde han också med sitt kära Örgryte IS, med Redbergslids Boxningsklubb, med IK Heim, med IK Sävehof – och med många fler.

Annons

???

"Sveriges största ambulerande lekstuga" kallade skaparen Bengt Bedrup TV-laget i fotboll.

Efter hans frånfälle 2005 har verksamheten återupptagits av tv-profilen Patrick Ekwall. I förra årsdebuterade laget genom att ta sin 24:e seger i följd.

Det skedde i småländska Ekenässjön. Till matchen kom 1 500 åskådare, lika många som bor i samhället.

???

Per Texas Johansson twittrar i veckan från hemstaden:

"Klockan 12–13 är HBK:aren Carl Bildt på Stora Torg i Halmstad. Han kommer prata om allsvenskans första del och lite annat smått och gott".

???

Många vill alltid se TV-lagets slocknade eller aldrig tända stjärnor. Det kringresande sällskapet har satt publikrekord över hela Sverige, sedan premiären 1959.

6 augusti gästar Ekwall & Co fräscha Dalshov i Dalstorp. Räkna med folkvandring.

Annons

???

Mark Basket satsar i vinter på en annan sorts tränarlösning efter halva misslyckandet med tjecken Tomas Bilek.

I en ny trojka ingår Frank Alm.

Undrar vem som kommer att bestämma?

???

Undanflykt 1:

Efter läktarbråk kommer ständigt samma tröttsamma förklaring från inblandade supportrar. Senast efter söndagens cupfinal Elfsborg-Helsingborg: polisen agerade fel.

Ursäkta, men jag har sett fotboll i 50 år och upplevt mängder av trista sammanstötningar.

Aldrig någon gång har ordningsmakten startat bråken.

???

Annons

Undanflykt 2:

Efter motgångar på fotbollsplanen kommer ständigt samma tröttsamma förklaring från inblandade spelare. Senast efter veckans allsvenska möte Djurgården-IFK Göteborg: domarna uppträdde fel.

Inte var det rättskiparna som kastade in myntet som tvingade huvuddomaren Jonas Eriksson att tillfälligt bryta matchen.

Intressant i sammanhanget är att Eriksson ska döma VM-slutspelet och rankas som en av Europas främsta.

På den nivån finns inte många svenska spelare.

???

Trevlig helg!

HANSSONS HETA

Mattias Ekholm - syndaback som snabbt blev VM-hjälte.

Marta - visade vem som fortfarande är bäst i världen.

Guillermo Molins - gav MFF fem poängs serieledning.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons