Annons
Nyheter

Gänget som fortsätter skrälla

Snacket gick inför div III-comebacken. Byttorps IF skulle få svårt.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2008

Efter sex omgångar har nykomlingarna 13 poäng och ligger tvåa i serien.

Ett sensationellt facit, tycker de flesta som följt laget på nära håll.

Annons

Efter 1–1 hemma mot IF Heimer är tränaren Simon Eriksson mindre nöjd. Han säger rent ut:

”Det här var årets sämsta match. Vi fick inte igång något spel alls.”

Så kan det vara ibland och då är det skönt att fotbollens oberäknelighet bidrar till positiva resultat. Som att inhopparen Jim Phiel fick chans att trycka in kvitteringen med bara två minuter kvar.

Därmed skipades ett slags rättvisa eftersom lagen hade varsin halvlek. I den första tilläts Heimer skapa farlighet via nästan varje inlägg.

Sällan fanns någon hemmaförsvarare tillgänglig i luftrummet. Friast var Andreas Danielsson som omarkerad nickade in 1–0 efter en kvart.

***

En vacker majlördag klockan 15 är knappast någon idealisk matchtid för div III-fotboll i Borås. Speciellt inte när Göteborgsvarvet samtidigt lockar 45 000 löpare och Byttorps IF själv arrangerar Klassbollen på Ryda med 1 800 deltagare.

Den klena publiksiffran 53 betalande rymde bortåt hälften hitresta Heimer-fans – och en A-landslagsspelare med Byttorp-anknytning.

Johanna Almgren i Göteborg FC är hemma hos föräldrarna i Borås och firar en fotbollsfri helg. Varför inte då åka till Byttorps Idrottsplats med pappa Kjell, på sin tid duktig division III-spelare i Olsfors.

Anläggningen är en idyllisk pärla med lekplats, naturlig långsidesläktare och gångvänligt grön omgivning.

Annons

Apropå det träffade jag strax före avspark Magnus Haglund utanför entrén. Efter en nattlig bussfärd hem från cupmatchen i Gävle ville Elfsborgs cheftränare promenera av sig resdammet.

***

Byttorps IF är en klassisk småklubb med ovanligt god talangutbildning. Härifrån utvandrade inte bara Johanna Almgren utan också en rad storspelare på herrsidan.

Föreningen fostrade Gais-profilen Conny Aldorsson, det samtida forwardsparet Lennart Johansson (Mjällby) och Christer Mattiasson (Elfsborg) samt inte minst den ännu högaktuelle Fredrik Berglund i Elfsborg.

I fjol var ”Bellas” lillebror Michael Berglund skyttekung i BT-fyran med 23 mål. Hans och lagkamraten Patric Snyggs avhopp till Kinna IF bidrog till att sänka förhoppningarna inför division III-starten.

Dessbättre har många kvarvarande spelare lyft sig och Byttorp känns starkare som lagenhet.

Målvakten Peter Göransson sprider pondus och Norrby-lånet Yankuba Daffeh är en stor tillgång i mittförsvaret.

På mittfältet håller Jonas Gunnarsson greppet inte bara om kaptensbindeln utan också om spelet.

***

Byttorps IF grundades 1949 av fyra unga män: Bo-Lennart Jonasson, Olle Johansson och tvillingarna Anders och Lars Hedin.

Annons

Jonasson valdes till förste ordförande. Han höll i klubben även när klubben firade sitt 50-årsjubileum. En sällsynt bedrift.

Under några år däremellan tvingades han nöja sig med sekreterarsysslan. Skälet till det var krävande uppdrag som allsvensk domare.

Numera är Bo-Lennart Jonasson, 72, ordförande i en speciell revisionskommitté som sammanträder en gång i månaden.

Noggrann kontroll på ekonomin är ett signum för klubben. Den har alltid strävat efter att leva efter tillgångarna. Det gäller även under ledning av nuvarande basen Pelle Höög.

Årets omsättning lär stiga till 3,5–4 miljoner genom att både herr- och damlag klättrade uppåt. Det medförde höjda resekostnader med cirka 75 000 kronor.

Och fortsätter det så här kan Byttorpspojkarna rentav fixa ett nytt avancemang.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons