Nyheter

Förbundet gör rätt med Gerndt

Magkänslan ryter: en dömd hustrumisshandlare ska inte spela i landslaget, stoppa Alexander Gerndt. Förnuftet kontrar: frågan bör problematiseras innan tvärsäkra omdömen fälls.
Nyheter • Publicerad 15 december 2011

Jag menar inte att Gerndt förtjänar begångna synders förlåtelse. Om än mot eget nekande har han bevisligen gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet.

Samhällets villkorliga dom för misshandel och 80 000 kronor i böter är oomtvistlig. En annan sak är om fotbollens myndigheter också bör utdela egna straff.

Ska rattfyllerister också stängas av från idrottande? Fortkörare som blir av med körkortet? Skattebrottslingar?

Dessvärre aktualiseras spörsmålet med jämna mellanrum. I Borås minns vi att Daniel Mobaeck häromåret dömdes till fotboja efter en fyllehistoria.

Då restes krav på att IF Elfsborg borde komplettera domen med avstängning från fotbollsspel. Klubbledningen avstod från disciplinära åtgärder.

Min uppfattning var att arbetsgivarna gjorde rätt. Liknande yrkesförbud används inte i övriga samhället. Varför skulle det då brukas i idrottssammanhang?

På samma principiella sätt bör den nu aktuella rättsaffären få ha sin gång. Alexander Gerndt är dömd av myndigheterna. Hans holländska klubb Utrecht och Svenska Fotbollförbundet bör hjälpa honom att få rätsida på sin möjligen vingliga tillvaro. Inte ytterligare stjälpa.

För förbundskaptenen Erik Hamrén innebär frågan just nu inget problem. Gerndts sviktande form gör honom knappast till kandidat för den vintertrupp som presenteras i dag.

Skulle förbundskaptenen vilja kan han alltid hänvisa till en gammal regel. När Patrik Gerrbrand åkte fast för rattfylla fastslog SFF att en person som dömts för ett civilsrättsligt brott inte får representera Sverige förrän straffet är avtjänat.

Märkligt nog tycks nu ingen i ansvarig ställning vilja veta av denna policy. Det känns faktiskt humant.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.