Annons
Nyheter

En dubbel bara för Henke

Ponera att Anders Svensson ringer Magnus Haglund och säger: ”Jag ska börja spela innebandy i superligan och kommer kanske att missa en del fotbollsträningar.”
Nyheter • Publicerad 24 november 2008
Foto: Scanpix

Ni hör, samtalet låter långt ifrån realistiskt. Det är det inte för någon annan elfsborgare heller, eller allsvenska fotbollsspelare över huvud taget – med ett undantag.

Han heter Henrik Larsson.

Annons

När Henke talar står hela Helsingborg i givakt. En enskild spelare dikterar villkoren så kraftfullt att HIF:s ledning och tränare snällt viker sig.

Normalt är reglerna strikta i den allt proffsigare fotbollsallsvenskan. Spelarna tillåts absolut inte syssla med någon annan idrott när de är lediga.

Frågan är om de skulle få tillstånd att spela crocket hemma i trädgården, om de frågade sin tränare.

När 37-årige Henrik Larsson vill pröva innebandy med Helsingborg i superligan föreligger inga hinder. På sätt och vis känns det charmigt att stränga kontraktsregleringar plötsligt sätts ur spel.

Förr var tågordningen den motsatta. Då hade så gott som alla lagspelare en sommar- och en vintersport. Det ansågs bra att hålla igång med olika verksamheter.

När fotbollsäsongen tog slut i oktober snörade de på sig skridskorna och spelade ishockey eller bandy. Ja, många valde handboll eller basket som komplement.

Kombinationen fungerade ända upp på högsta elitnivå. Idrottshistorien rymmer många framgångsrika dubbelidrottare.

Några få tusenkonstnärer lyckades till och med bli landslagsmän i både fotboll, bandy och ishockey. Den senaste/siste att göra det var djugårdslegendaren Gösta ”Knivsta” Sandberg på 1950-60-talet.

Det var då det.

Många har redan hunnit kritisera Henke Larssons experiment, framförallt från två aspekter.

Annons

1) Innebandyns proselyter befarar väl att en oprövad ålderman drar ett löjets skimmer över sporten.

Risken finns förstås om en 37-årig debutant visar sig hålla lika bra klass som specialister i ”rätt” ålder. Men då bör man hålla i minnet att Henke faktiskt spelat innebandy på elitnivå i junioråldern.

Så någon vanlig nykomling är han faktiskt inte. Även om det var ett tag sedan den böjda klubban var honom en kär vän.

I går ledde Jönköping med 4-1 när Larsson fick komma in. Han var knappast hjälten bakom svängningen. Men betydelsen i rollen som mental pådrivare får inte underskattas.

2) Fotbollens försvarsadvokater är rädda för skaderisken på en av landets största spelare.

Oron för skador avfärdade Henke direkt efter segermatchen (7-6) mot Jönköping:

”I det här vädret är det risk att man går ute och halkar också.”

Nåja, i innebandy smäller det bra i sarg och tacklingar. Det kan tveklöst leda till allvarliga blessyrer – och läkningstiden ökar med stigande ålder.

Därför förstår jag att både HIF-tränaren Bosse Nilsson och förbundskaptenen Lars Lagerbäck bekymrar sig över Henke Larssons icke rekommenderade ”dubbelspel”.

Hur länge superligans färskaste tillskott fortsätter att leka med sin klubba är oklart. Huruvida han kör vidare med allsvensk fotboll känns nästan lika tveksamt.

Annons

Larsson har krävt en ordentlig satsning av Helsingborgs IF. Hittills finns inget konkret i den riktningen eftersom ekonomiska svårigheter alltjämt tynger klubben.

Bara en sak vet vi.

Henke bestämmer själv.

Ingen annan.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons