Nyheter

Elfsborg tar sikte på succé i Europa

Det finns mycket mer att vinna än att förlora. Därför gör Elfsborg rätt i storsatsningen inför Champions League.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2013
Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Den redan fixade platsen i CL-kvalet kan vara en biljett till fotbollens verkliga guldgruva; gruppspel mot Europas storlag.

Om klubben tar sig dit finns rikedomarna att hämta utan ansträngning. Då är framtiden tryggad – och viktigt försprång skapat till allsvenska konkurrenter.

Helsingborgs IF chockade Inter i slutkvalet 2000. Sedan dess har ingen svensk klubb tagit sig in i finligans gruppspel. Däremot har flera fördärvat ekonomin på grund av nyskrivna, långa och kostsamma spelarkontrakt.

Elfsborg nöjer sig med att knyta upp Mohamed Bangura för en säsong. Riskerar därmed knappast något eftersom också inledningen av den snirkliga vägen ut i Europa är hyggligt inkomstbringande.

Affären Bangura var sista byggstenen i tidernas tyngsta Elfsborgs-bygge. Tyngden tydliggörs genom att ärendet tyckas skära Fotbolls-Sverige i två delar.

Sällan eller aldrig har jag hört så många synpunkter efter en spelarövergång.

Att besk kritik landade från ett snuvat AIK var förväntat. Klubbens supportrar/huliganer har för ovana att kasta skit över spelare som lämnar klubben.

Helsingborgs nuvarande sportchef Jesper Jansson fick delar av hemmet demolerat sedan han skrivit på för Djurgårdens IF. Även tränare och ledare har blivit utsatta, minst en hotad till livet.

I skenet av det söker folk i AIK-ledningen nu rädda egna skinnet genom att blåsa upp övergångssumman. Underförstått: ”Vi ville inte som Elfsborg äventyra hela föreningen genom en sån jätteaffär”.

Lokalt noteras också reaktioner. Angreppspunkten är främst Mohammed Banguras anmärkningsvärda uppträdande på presskonferensen.

”Det kan inte vara vettigt att dyrt leasa en ointresserad spelare ”.

Jodå, visst är det försvarbart.

Nyförvärvet spelade nämligen teater vid presentationen i Borås Arena. Uppmanad av sin agent betonade Bangura sin djupa kärlek till AIK.

Den rollen skötte han möjligen med överdriven inlevelse.

Svenska klubbars grund för framgång är billig egenproduktion och lukrativ försäljning till utländska klubbar. Senaste exemplet är Oscar Hiljemark.

Hans övergång till PSV Eindhoven förvandlade röda hotsiffror till snyggt svarta. Ytterligare två plusmiljoner 2012 fick det egna kapitalet att växa till cirka 30.

I truppen finns fler spelare med potential för en internationell karriär. Niklas Hult, Johan Larsson och Viktor Claesson är redan satta under storklubbarnas lupp.

Konsten är att ha kvar spelarna tillräckligt länge, att gemensamt hitta rätt köpare, att sedan vårda relationen och grundlägga återkomst efter utlandskarriären.

Här är Elfsborg (läs: Stefan Andreasson) en strålande förebild. Listan på hemvändare är lång: Anders och Mathias Svensson, Fredrik Berglund, Andreas Klarström, Lasse Nilsson, Andreas Augustsson och Jon Jönsson.

I sommar kan det vara dags för Emir Bajrami på Borås Arena.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.