Annons
Nyheter

Det bör BHC göra nu

Stefan Perssons avhopp plus internt käbbel. Där är två tunga orsaker till att Borås-hockeyns närmaste framtid känns dyster.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2013
Foto: 

Med den fyrfaldige Stanley Cup-mästaren som icke-anställd sportchef fanns kompetensen och kontakterna. Men utan tillräcklig tid och djupt engagemang hjälper inga egna idrottsmeriter.

Stefan Persson betydde mycket under BHC:s imponerande allsvenska lyft. Hans respekterade namn gav föreningen en stark ställning i Hockey-Sverige. Dugliga spelare lockades att flytta till Borås för relativt blygsam ersättning.

Annons

Laget etablerade sig i allsvenskan.

Sedan kom smällen. Indragen elitlicens, tvångsnedflyttning, kaos.

Exakt när den ekonomiska snedfärden inleddes är svårt att fastslå. Sannolikt har det tagits många diskutabla beslut bakom stängda kanslidörrar. Ett tecken på det är plötsliga ledaravhopp, allmän turbulens och en vinglig styrelse.

Hur mycket Stefan Persson deltagit på senare tid är oklart. Uppgifterna varierar. Tecken tyder ändå på att han länge velat lämna den sjunkande BHC-skutan - och sedan bara varit halvhjärtat intresserad av det ideella föreningsarbetet.

Vad kan hockeyn i stan göra utan sin Very Important Persson?

De pessimistiskt lagda är måhända beredda att genast kasta in både handduken och pucken. "Det känns meningslöst för andra klubbar så länge fotbollen och Elfsborg är totalt dominerande".

Förvisso har den regerande mästarföreningen skapat sig en särställning under 2000-talets inledning. Men mycket förändras över tid. De som utgår från att Elfsborgs hegemoni ska vara för evigt bör lära av historien.

Det fanns en tid i början av 90-talet när BHC faktiskt hade högre publiksiffror än Elfsborg på gamla Ryavallen.

Betänk också dagens omvälvande sportskeenden i typiska fotbollsstäder som Växjö och Örebro. På båda ställena har hockeyn plötsligt blivit den hetaste sporten.

Ur led är tiden.

Annons

Att ge upp i dagens motiga läge får inte finnas på agendan för Borås hockeyintressenter. Tvärtom gäller nu att kavla upp ärmarna och tro på möjligheterna, åtminstone på lite sikt.

Viktigast är att få alla inblandade dra åt samma håll. Att käbbla om gamla synder och vädra åsiktsskillnader leder åt fel håll.

En högaktuell åtgärd är att åter göra Borås Hockey och Borås Hockeytalanger till en förening. Från lite distans känns det självklart att samla all verksamhet under gemensam hatt.

Med det genomfört gäller att hitta en välfungerande ledning och en bred organisation. I båda avseendena har Borås Hockey haft uppenbara brister.

I jämförelse med seriekonkurrenter som Leksands IF, Malmö Redhawks, Södertälje SK och andra storklubbar var BHC den fattige kusinen från landet.

Nu ska Sjuhärad knappast drömma om allsvensk hockey inom överskådlig tid. Borås närmaste mål är att få ihop en utvecklingsbar trupp som klarar kontraktet i division I.

I vinter lär i varje fall många egna produkter få chansen i A-laget. Just rekrytering från ungdomsleden har tidigare varit klubbens svaghet.

Nu är den en nödvändighet - med värvningsbossen Stefan Persson avhoppad.

JA!

Visst är det konstigt att Borås fostrar så få hockeyspelare.

Annons

NEJ!

I den lilla byn Nittorp är det inget märkvärdigt alls.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons