Nyheter

BT:s sportchef om skadekrisen i landslaget

Olof Mellberg kan inte spela mot Portugal – då borde Lars Lagerbäck ringa till Teddy Lucic, menar BT:s sportchef.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2008

Fotbollslandslagets skadekris är allvarlig. Vad finns för bot? Enkla lösningar, bäste herr Lagerbäck.

Alltså: ring Teddy Lucic.

Elfsborgs och allsvenskans särklassigt bäste mittback fick frågan i elfte timmen inför sommarens EM-slutspel. Då tackade han nej, främst av tidsskäl. En månads plötslig bortovaro lockade knappast familjefader Lucic.

Nu handlar det om säsongens sista VM-kval. Lördagens Råsunda-match mot Portugal kan vara avgörande för Sveriges möjligheter att nå Sydafrika.

Vad som nu fordras är bara ett par dagars tjänstgöring i nationens namn. Teddy Lucic tillhör inte spelarkategorin som kräver en massa förberedelser.

Skulle det knipa kan han resa upp till Stockholm på lördag morgon. Sedan räcker det att förbundskaptenen delar ut den enklaste ordern: ”Gå ut och spela precis som vanligt.”

***

Fast egentligen behöver inte Lars Lagerbäck säga någonting. Teddy Lucic spelar alltid likadant. Står rätt, springer så mycket som fordras, tacklar perfekt, slår kloka passningar.

Han är den perfekte lagspelaren. Om motståndaren heter Sven Svensson eller Cristiano Ronaldo har ingen betydelse.

Med Olof Mellbergs ljumskskada försvann den mesta rutinen i Sveriges backlinje. Daniel Majstorovic som ersättare i mitten låter föga tillförlitligt.

Så länge bollen är i luften duger AEK Aténs mittback fint. Hans tillhör våra främsta huvudspelare. Bekymren uppstår mot kvicka och passningsskickliga lag.

Just spelare av Portugals typ.

***

Alternativet intill givne Petter Hansson skulle vara snabbinkallade Max von Schleebrügge. Hans styrka och svaghet kan jämföras med Majstorovic. Stor och kraftfull, men utan de snabba fötter som kommer att krävas.

Inte heller besättningen på ytterbackarna är något att skrämma världsstjärnor med. Mikael Nilsson har hamnat vid sidan om i Panathinaikos. Fredrik Stoor är bara reserv i Fulham.

Behrang Safari? Duger hans defensiv i landslaget? Tillåt mig tvivla.

I de här spekulationerna utgår jag ifrån att Sverige återgår till traditionella 4-4-2. Experimentet med 3-5-2 mot Albanien och Ungern gav visserligen fyra poäng, men...

Spelmässigt och taktiskt var det inga höjdare. Mot ett betydligt skickligare Portugal skulle det likna ett fotbollsmässigt självmordsförsök.

***

Hur det blir med Christian Wilhelmsson återstår att se. Rapporterna från Saudiarabien känns alarmerande. Frågan är om han vågar trotsa sina arbetsgivares önskemål om vila.

Ett nej tack från honom öppnar ånyo vänsterkorridoren för Samuel Holmén. Elfsborgs export till Bröndby gjorde en stark tävlingsdebut i 2–1-kvalet mot Ungern. Han är värd chansen, om än på ovan plats.

Med ”Chippen” ute ur bilden finns bara en utpräglad kantspelare i truppen: Sebastian Larsson. Mot Ungern vikarierade Birmingham-fyndet med framgång – som innermittfältare!

Ni hör, det går att hitta en del knepigheter. I nödens stund skulle vårt landslag kanske behöva en livräddande frälsarkrans. Han heter Teddy Lucic. Slå en signal igen, Lagerbäck.

Formen för landslagets försvarare

Daniel Majstorovic, 31, AEK Aten

– Fick höga betyg trots 0–2 mot Olympiakos.

Petter Hansson, 31, Rennes

– Avstängd igen när Rennes överraskande slog Lyon med 3–0.

Mikael Nilsson, 30, Panathinaikos

– Var återigen petad.

Andreas Granqvist, 23, Groningen

– Spelade från start när Groningen slog Den Haag med 3–0.

Behrang Safari, 23, Basel

– Spelade 90 minuter när Basel spelade 1–1 mot Grasshoppers.

Fredrik Stoor, 24, Fulham

– Debuterade i Premier League – men bara i åtta minuter.

Max von Schlebrügge, 31, Bröndby

– Spelade som vanligt 90 minuter i helgen (1–0 mot OB).

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.