Annons

Visst är svensk vård fantastisk

Replik. Svar till Martin Lockström, BT 18/9.
Insändare • Publicerad 26 september 2014

Nyss hemkommen från ett lasarettsbesök, blir man upprörd när man läser Martin Lockströms negativa artikel om svensk sjukvård, som han beskriver som ett skämt. Jo, jag vet att väntan på en höftledsoperation, byte av ett knä med mera kan ta lång tid, men jag själv är ett färskt exempel på hur ofantligt bra akutsjukvården kan fungera i vårt land.

En morgon nyligen fann jag mig ovanligt trött när jag hämtade tidningen. Jag ringde Närhälsan i Sätila, och fick en tid till läkare, kom om en timma, blev svaret. Väl där blev jag efter en halvtimmas väntan undersökt av sköterska och läkare vilket resulterade i en remiss till Säs, akutmottagningen i Borås.

Annons

En mycket noggrann undersökning inklusive EKG, röntgen och ett flertal prover resulterade i en diagnos som innebar att det krävdes uppföljande sjukvårdsbesök under en tid. Jag själv skulle kommande morgon kontakta en annan avdelning för att få en tidsplan, men av olika anledningar missade jag att ringa upp, och när jag till sist ringde var telefontiden för avdelningen stängd. Vad göra, bara att vänta till nästa morgon trodde jag.

Men nej, så fungerade det inte. Ringde inte jag, så ringer avdelningen upp mig, och på så sätt kom vi överens om en tid för ett uppföljande besök, nu i Skene.

Summa summarum så tog mitt ärende från att jag ringde och bokade tid för läkarbesök på Närhälsan i Sätila till Säs i Borås, en mycket omfattande undersökning av ett flertal läkare, till att jag åter var hemma efter sju timmar. Dessutom ringer sjukvården upp mig dagen efter för konsultation om tid för återbesök.

Tilläggas kan, att all inblandad personal var mycket trevlig och uppmuntrande trots ett hårt och ansvarsfullt jobb, faktiskt i så hög grad att jag spontant kände att man trivdes på Säs och hur jag blivit behandlad av vår svenska sjukvård.

Martin Lockström, jag har ingen erfarenhet av Kina, så jag kan inte jämföra, men jag har svårt att tro att du som lycklig utvandrare skulle fått bättre service där. Visserligen var det inte gratis för mig – Närhälsan ville ha 100 kronor, och bilresa till Borås kostar ju, men jag tycker ändå det är överkomligt för den service jag fick. Jag vet inte vad dina 800 kronor för konsultation gått till, så det kan jag inte kommentera. Att du inte behöver betala någon sjukvård som invandrare i Kina likställer ju du tydligen själv med de invandrare du talar om i Sverige.

Jarl Eriksson lycklig svensk

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons