Annons

Visa barn extra hänsyn i trafiken

Alla vi som jobbar med barn känner en oro att behöva ge oss ut i trafiken.
Insändare • Publicerad 17 mars 2014

Det kan inte undvikas att vi rör oss i trafiken. På väg till lekplatsen, simskolan, utflykten eller vad det nu kan vara. Självklart så undviker vi de allra farligaste situationerna.

Tyvärr är trafikmiljön idag hård och tuff även på de lugnare gatorna. Vi ser ständigt dåliga exempel på hur tuff trafiken har blivit. Ofta överskrids hastighetsgränserna rejält. Det visas väldigt liten hänsyn mot andra trafikanter och då framförallt mot oskyddade trafikanter.

Annons

Runt skolor och på andra platser, där många barn rör sig, är ofta hastighetsgränsen nedsatt. Syftet med detta är att minska olycksrisken. Men många trotsar detta och fortsätter att köra alldeles för fort.

Vi som rör oss i trafiken med barn ser hur vårdslöst många trafikanter uppträder. Det är inte bara höga hastigheter utan man kör ofta alldeles för nära. Alla som har barn vet hur lätt det är för ett barn att ramla eller ta ett steg rätt ut i gatan för att titta på något. Om detta händer precis framför din bil så är du säkert glad att du höll avstånd och fart så att du kunde stanna. Konsekvenserna av hög fart och små säkerhetsavstånd kan bli förfärliga. Det är inget som någon vill vara med om.

Självklart har vi som arbetar med barn och rör oss i trafiken med barn ett stort ansvar. Vi arbetar ständigt med att hitta bra rutiner som gör att risken minimeras. Men allt vårt arbete blir förgäves om inte alla hjälper till. En lastbil som kommer alldeles för snabbt och för nära kan skapa ett ordentligt luftdrag som även vuxna kan ha svårt att stå emot. Är det då ett litet barn som inte kan förutse effekten och inte förstår vad som händer så kan det bli en tragisk olycka.

Vi ser också ofta att bilister inte stannar vid övergångsställen eller rentav kör om på övergångsställen. Ibland kanske det tar ett tag för en klunga barn och deras ledare att ta sig över en gata på ett övergångsställe. Många gånger ser vi att bilister är stressade och fortsätter köra även om det finns personer som går över på övergångstället. Det kanske inte är så farligt när det är vuxna men ett barn är mer oberäkneligt. De kan kanske börja springa när de ser en bil närma sig för att de blir rädda istället för att stanna.

Hjälps vi alla åt så blir trafiken mycket säkrare. Vi som är ute med våra barngrupper ser till dem efter bästa förmåga. Du som bilist minskar farten och håller avståndet. Tillsammans kan vi förhindra att olyckor sker.

Nästa gång du ser en grupp barn tänk då en gång till. Kanske är det ditt barn eller barnbarn som är med. Skulle du vilja att det hände dem något? Just det, sänk farten och håll avstånd. Vi syns i trafiken.

Saveta Olsén

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons