Insändare

Vill Kastö fortsatt se tiggare på våra gator?

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Leif R Jansson / TT

Svar till Christian Kastö, BT 30/11.

Amnestys huvuduppdrag har alltid förknippats med det hedervärda arbetet med att försöka befria politiska fångar i diverse diktaturer och ofta gjort det så bra att man också lyckats. På senare tid verkar det som om man helst arbetar för att upprätthålla tiggeriet i Sverige.På fullt allvar menar man att vi i Sverige har en skyldighet att skaffa bostäder åt rumänska medborgare som sökt sig hit för att ägna sig åt tiggeri.

En Amnestyaktivist använder hela provkartan av vackra ord om mänskliga rättigheter för att angripa Borås stads beslut att utrymma tiggarlägret utanför Borås (BT 30/11). Uttalanden från FN:s människorättskommitté, vars problematiska syn på mänskliga rättigheter kritiserats, tas som bevis för att Borås inte tar sitt ansvar.

Låt mig påminna om att det är varje lands skyldighet att sörja för sina medborgare. För några år sedan, 2015, fick vi veta att Rumänien av EU erhållit 31 miljarder euro (ca 300 miljarder kr) för att under en sjuårsperiod bland annat bekämpa fattigdomen i landet.

Det vore både naturligt och förnuftigt om Amnesty och dess aktivister riktade sin kritik dit där den hör hemma, alltså mot den rumänska staten. Vi svenskar kan stödja romerna, förutom via EU, genom att bistå de frivilligorganisationer som finns på plats i Rumänien. Att hjälpa romer att bo och försörja sig genom tiggeri i Sverige leder endast till att permanenta ett ovärdigt och nedbrytande levnadssätt.

Björn Lundell

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.