Annons

Vi skall alla dö – men vem bestämmer när?

Svar till Peter Geiger, BT 16/6.
Replik • Publicerad 5 juli 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ska en läkare bestämma när livskvaliteten inte är tillräckligt hög att leva för efter att pengarna räknats, undrar insändaren.
Ska en läkare bestämma när livskvaliteten inte är tillräckligt hög att leva för efter att pengarna räknats, undrar insändaren.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Läkaren Geiger ber oss i sina insändare att lära oss leva med döden. Syftet är dock något oklart. Inte heller en enda politiker har svarat i BT till Geiger på frågan om vem som ska avgöra om någon ska få leva eller dö. Jag vänder mig därför till er.

Ska lindring endast finnas tillgängligt för vissa patienter? Jag antar att det är de gamla och svagaste vi pratar om.

Annons

Ska en läkare bestämma när livskvaliteten inte är tillräckligt hög att leva för efter att pengarna räknats? Geiger skriver i sitt svar till Per Fröjd att vi måste begränsa vården för att pengarna skall räcka till alla. Egentligen är det en fråga för våra politiker och medborgare.

”Jag tycker att läkare och vårdpersonal ska verka för att bota sjuka utan att tänka på ekonomi.”

Mina tidigare insändare beskriver att vården redan nu är begränsad för gamla och sjuka i olika exempel. Vilket land slänger ut sina gamla när de blir för dyra? Jag tror frågan behöver lämnas över till personer som kan se hela perspektivet – alltså politikerna.

Jag betvivlar inte att läkaren Geiger är kompetent och passionerad inom sitt yrke, men han bör fortsätta verka utefter läkareden enligt vilken alla har rätt till vård och inte bara lindring.

Jag tycker att läkare och vårdpersonal ska verka för att bota sjuka utan att tänka på ekonomi. Istället bör de fokusera på att göra patienter friska i enlighet med deras önskemål.

Orolig medborgare

Annons
Annons
Annons
Annons