Insändare

Vi gör allt för att förhindra smittspridning

Replik Artikeln publicerades
Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, har stängt flera av sina ingångar.
Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, har stängt flera av sina ingångar.

Svar till En maka som funderar på säkerheten om coronaviruset och insändaren ”Hur tänker Säs kring smittorisker?”, BT 17/3.

Vi beklagar din och din mans negativa upplevelse i kontakten med oss och har förståelse för dina frågeställningar.

På Södra Älvsborgs sjukhus gör vi allt som står i vår makt för att förhindra spridning av covid-19 och framför allt skydda de äldsta och sköraste i samhället.

För att minska riskerna för köbildning och folksamling i entrén har vi förändrat rutinerna för incheckning till sjukhusbesök så att du som patient blir direkt hänvisad till den mottagning eller enhet du ska besöka. Du som ska till ögonmottagningen i Borås anmäler dig i incheckningen. Våra värdar som till vardags jobbar i incheckningen möter nu istället upp i entrén.

”Nu förordar vi därför att alla icke nödvändiga besök skjuts upp.”

Vi har begränsat antalet ingångar för patienter och besökare och håller entréerna låsta. Patienter och besökare får istället använda ringklocka. Även vårdavdelningarna hålls låsta.

Vi har begränsat antalet besökare och uppmanar närstående att avstå från sjukhusbesök som inte är helt nödvändiga och att aldrig göra besök om man har luftvägssymtom.

På BB-avdelningen erbjuder vi i dagsläget bara plats åt mor och barn. Som partner är du välkommen att vara med under förlossningen, men du har inte längre möjlighet att stanna kvar under natten. Vi har även beslutat att inte längre genomföra tidiga ultraljudsundersökningar.

När det gäller bokade mottagningsbesök följer Södra Älvsborgs sjukhus Folkhälsomyndighetens rekommendationer och dessa har ändrats förra veckan. Nu förordar vi därför att alla icke nödvändiga besök skjuts upp. Det gäller särskilt patienter över 70 år och övriga riskgrupper.

Alla verksamheter har fått i uppdrag att gå igenom sina olika verksamheter och göra bedömningar utifrån olika patientgruppers behov. Ögonkliniken följer givetvis också de nya direktiven från sjukhusledningen.

Espen Amundsen, biträdande sjukhusdirektör, Södra Älvsborgs sjukhus

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.