1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Varför vill Borås slå sönder för pensionärer?

Gruppen pensionärer ska tydligen alltid foga sig efter ständiga neddragningar av verksamheten, skriver Lars-G Johansson.
Blir mer ensamhet resultatet av att Borås stad kan komma att skära ner på föreningsbidragen, bland annat för PRO Målsryd-Gånghester?
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Håkan Eriksson (C), ordförande i fritids- och folkhälsonämnden, ondgör sig i BT 7/8 över att några PRO-föreningar har en omfattande och bred aktivitet för sina medlemmar. Att PRO Målsryd/Gånghester under ett antal år haft en god medlemsaktivitet med många för pensionärerna på orten gemensam, omfattande och bred aktivitet, är tydligen något som måste förändras. Pensionärerna ska inte kunna träffas och ta en fika eftersom kravet är att minska kostnader för Borås kommun.

Den lokal som föreningen haft och som lokalförsörjningsnämnden tidigare förhandlat fram för Café 9:an är sedan 2002 en samlingslokal för inte bara husets pensionärer, utan också en samlingsplats för andra föreningar och organisationer där ideella krafter hjälps åt att ha en öppen lokal med enkel kaffeservering. Dessutom har föreningen tagit emot svårplacerade personer som fått en bra och meningsfull arbetsuppgift under många år.

quote
Vilka föreningar får bättre verksamhet när andra får lägga ner sin?
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

På vilket sätt kommer nya bidragsregler att gynna hela kommunen om en förening inte kan ha kvar sin pensionärsverksamhet på orten? Alla pensionärer kan och vill inte åka till Simonsland för att få lite gemenskap. Gruppen pensionärer ska tydligen alltid foga sig efter ständiga neddragningar av verksamheten. Hur lite det än kostar är det alltid för dyrt för pensionärsverksamheten.

Vi som byggt upp välfärdssamhället ska kostnadsgranskas på varje del som ligger samhället till last. Efter varje granskning som Borås stad gör, jagas kostnader som många gånger drabbar främst pensionärerna. Det blir nu ytterligare en halvering, den andra på några år, av bidraget för kommande år framöver.

Genom att minska bidragsgrundade lokalyta behöver vi knö in ett medlemsantal på 600 medlemmar till en lokalyta på 227 kvadratmeter. Om 20 procent av dessa skulle besöka lokalen får inte lokalen användas av utrymmesskäl. Som jämförelse kan nämnas att vi utnyttjar ytterligare 300 kvadratmeter för att kunna ha en dräglig aktivitet till mattcurling, studiecirklar, vävstuga och släktforskning. Till denna verksamhet ges inte ett enda öre i bidrag eftersom vi bekostar verksamheten själva.

Vad är det som blir optimalt för föreningar med god verksamhet när rullatorn plundras på sina hjul och vilka föreningar får bättre verksamhet när andra får lägga ner sin?

Lars-G Johansson

Läs mer

BT klimat och miljö

Unga kommunutvecklare undersökte klimatattityder

”Hoppfullt att många vill många vill göra något”

Kind

De lär barnen att dansa på sommarlovet

Fick veta att de skulle bli danslärare i sommar: ”Vi blev nog chockade”.

Mitt Europa

Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Hon lägger all fritid i judohallen: ”Siktar på OS”

I del 2 av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi Tova Granberg.

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Två bilar skadades i brand. Förare av mopedbil misstänkt för rattfylleri.