Insändare

Varför ger sig folk på Greta Thunberg?

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Mary Altaffer

Vi är kanske inte vana vid att en så ung människa specialiserar sig så djupt i ett ämne, menar Rune Jakobsson.

När Greta Thunberg nu blir allt mer aktuell vid olika tillfällen, då hör vi olika synpunkter på henne och hennes liv. Sällan diskuteras det vad hon säger. Kanske beroende på att det är lättast att döma efter egna erfarenheter och åsikter. Som unga har vi väl inte så stora erfarenheter att falla tillbaka på, och vi är inte vana vid att en så ung människa specialiserar sig så djupt i ett ämne.

Många tror väl att det är äldre människor som talar om vad hon ska säga, att någon så ung kan bilda sig egna uppfattningar ligger utanför mångas förstånd.

”Den kris mänskligheten står inför är global och den största utmaningen mänskligheten stått inför.”

Hon säger ju bland annat att vårt våld mot naturen måste få ett slut. Vad beror vårt våld mot naturen på? Kan det vara så att vi tror att människan behärskar vad den vill i naturen, istället för att naturen styr över mänskligheten?

När Thunberg kommer in på Trump, tycker hon att han borde lyssna på vetenskapen. Men han lyssnar väl inte på någon. Den kris mänskligheten står inför är global och den största utmaning mänskligheten stått inför. Men jag tycker att överbefolkningen inte får glömmas bort, för det är väl antagligen den som är roten till den situationen vi befinner oss i, även om ingen vill tala om detta.

Vi har ju religioner, pengar som har makt och samma värde oavsett hur man förtjänat dem. Och så vår egoism som begränsning av hur långt vi kan tänka. Bara jag får mitt så kan jag inte bry mig om allt annat, finns det många som ursäktar sina handlingar med.

Mänskligheten lever på en enda planet, och med rymdperspektiv så finns väl inga gränser. Och det är väl lite av detta Greta inser, även om vi har svårt att se detta då vi helst ser oss själva i första hand.

Rune Jakobsson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.