Insändare

Valet i Iran står mellan pest och pest

Insändare Artikeln publicerades
Iran går till val.
Foto: Vahid Salemi
Iran går till val.

Islamiska diktaturens dagar är räknade. Mullorna måste bort, skriver Morteza Sadeghi.

Imorgon hålls ”parlamentsval” i islamiska diktaturens Iran för elfte gången. I de tio tidigare valen kunde folk välja mellan pest och kolera. Den här gången står pesten ensam på valsedlarna.

De styrande mullorna har aldrig brytt sig om vad folket vill ha. Och folket har aldrig brytt sig om skådespelet som kallas parlamentsval och presidentval.

Skådespelets huvudsyfte har hela tiden varit att blidka handelsvilliga regeringar i Europa. Iran är en stor och lönsam, dock tvivelaktig, marknad. Regimen är ökänd för att förtrycka kvinnor, förfölja religiösa minoriteter och avrätta oliktänkande.

”Det är hög tid att Sveriges regering inser att spelet är över för den iranska regimen.”

Att dela upp sina underhuggare i ”reformister” och ”hårdföra” var den högste ledaren Khameneis knep för att lura till sig politiska eftergifter. Regeringar i väst engagerade sig i ”konstruktiva samtal” med ”reformister” och storföretagen skrev på lukrativa avtal för att stötta ”reformvänliga krafter”.

Men parallellt med alla ”konstruktiva samtal” och lukrativa handelsavtal så har situationen för mänskliga rättigheter förvärrats.

Protester och demonstrationer mot mullornas regim har avlöst varandra.  I december förra året gick miljontals iranier ut med slagord som ”ned med Khamenei” och ”ned med Rohani”.

Folkupproret bemöttes med brutalt våld. Både ”hårdföra” och ”reformister” deltog aktivt i våldet mot oskyldiga demonstranter. Över 1 500 demonstranter dödades, 4 000 skadades och 12 000 fängslades och utsattes för tortyr.

Det kommande valet står inte mellan ”reformister” och ”hårdföra” längre. Khamenei vill samla sina mest brutala och hänsynslösa lakejer för att bemöta folkupproret och rädda regimen.

Det är hög tid att Sveriges regering inser att spelet är över för den iranska regimen. Islamiska diktaturens dagar är räknade. Mullorna måste bort. Iranska folket har gjort sitt val, ett demokratiskt och jämställt Iran, fritt från mullornas tyranni.

Morteza Sadeghi, människorättsaktivist, Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.