1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Valet i Iran står mellan pest och pest

Islamiska diktaturens dagar är räknade. Mullorna måste bort, skriver Morteza Sadeghi.
Iran går till val.
Foto: Vahid Salemi

Imorgon hålls ”parlamentsval” i islamiska diktaturens Iran för elfte gången. I de tio tidigare valen kunde folk välja mellan pest och kolera. Den här gången står pesten ensam på valsedlarna.

De styrande mullorna har aldrig brytt sig om vad folket vill ha. Och folket har aldrig brytt sig om skådespelet som kallas parlamentsval och presidentval.

Skådespelets huvudsyfte har hela tiden varit att blidka handelsvilliga regeringar i Europa. Iran är en stor och lönsam, dock tvivelaktig, marknad. Regimen är ökänd för att förtrycka kvinnor, förfölja religiösa minoriteter och avrätta oliktänkande.

Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

quote
Det är hög tid att Sveriges regering inser att spelet är över för den iranska regimen.

Att dela upp sina underhuggare i ”reformister” och ”hårdföra” var den högste ledaren Khameneis knep för att lura till sig politiska eftergifter. Regeringar i väst engagerade sig i ”konstruktiva samtal” med ”reformister” och storföretagen skrev på lukrativa avtal för att stötta ”reformvänliga krafter”.

Men parallellt med alla ”konstruktiva samtal” och lukrativa handelsavtal så har situationen för mänskliga rättigheter förvärrats.

Protester och demonstrationer mot mullornas regim har avlöst varandra.  I december förra året gick miljontals iranier ut med slagord som ”ned med Khamenei” och ”ned med Rohani”.

Folkupproret bemöttes med brutalt våld. Både ”hårdföra” och ”reformister” deltog aktivt i våldet mot oskyldiga demonstranter. Över 1 500 demonstranter dödades, 4 000 skadades och 12 000 fängslades och utsattes för tortyr.

Det kommande valet står inte mellan ”reformister” och ”hårdföra” längre. Khamenei vill samla sina mest brutala och hänsynslösa lakejer för att bemöta folkupproret och rädda regimen.

Det är hög tid att Sveriges regering inser att spelet är över för den iranska regimen. Islamiska diktaturens dagar är räknade. Mullorna måste bort. Iranska folket har gjort sitt val, ett demokratiskt och jämställt Iran, fritt från mullornas tyranni.

Morteza Sadeghi, människorättsaktivist, Borås

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Sommarkrönika

Sommaren då jag mötte apartheid

”Vi ifrågasatte allt han sa. Det spelade ingen roll vilka argument vi använde”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Borås

Världsvan Norström lever i nuet: ”Det är budskapet”

Patrik Norström var inte säker på att han skulle uppleva årets midsommar.