Insändare

Utan mer vegansk kost är vi snart stekta

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jordens befolkning måste ställa om till vegansk kost för att rädda klimatet och överleva, anser Jonas Norberg.

Världen måste växla över mot en växtbaserad kost om klimatmålen ska kunna nås. Det visar ett läckt utkast till rapport från FN:s klimatpanel IPCC. Det är nu dags för politiker, på kommun-, landstings- och riksnivå, att inse allvaret och införa konkreta mål om minskad animaliekonsumtion innan det är försent.

”Det räcker inte att minska koldioxidutsläppen från bilar, fabriker och kraftverk.”

Det borde vara en självklarhet för alla politiker som tar klimatkrisen på allvar att arbeta för styrmedel som underlättar den nödvändiga övergången till en växtbaserad kost. För det räcker inte att minska koldioxidutsläppen från bilar, fabriker och kraftverk, enligt IPCC:s kommande rapport.

Klimatkrisen är akut. Juli var den varmaste månaden som någonsin registrerats på jorden, enligt preliminära data. Den globala temperaturen låg i genomsnitt 1,2 grader över den förindustriella nivån. Jordens befolkning måste ställa om till vegansk kost för att rädda klimatet och överleva. Ett tvärpolitiskt mål om halverad animaliekonsumtion till 2025 är därför högst rimligt.

Jonas Norberg

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.