Annons

Ta vara på tiden och ha barnen hemma

Svar till Agnes Karlsson, BT 8/11.
Insändare • Publicerad 10 november 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: isabell Höjman/TT

Jag har väldigt svårt att förstå att man inte vill ta vara på den fantastiska förmån som vi har i Sverige med en lång föräldraledighet. Att påstå att det äldre barnet blir straffat av sitt småsyskon för att de ”bara” får vara på förskolan 15 timmar är fullständigt ofattbart tycker jag.

”De hinner vara i stora grupper med många barn i tillräckligt många år ändå.”

Att inte få vara hemma och skapa starka syskonband däremot är ett straff. Att få se relationen mellan sina barn växa är en häftig upplevelse som jag inte skulle vilja vara utan.

Annons

Efter att ha jobbat i förskola och skola i över 25 år kan jag säga att de äldre barnen inte alltid är så nöjda med att bli lämnade. Många gånger uttrycker de en osäkerhet för vad de missar hemma och de känner sig ofta svikna och avundsjuka.

Att påstå att barnen missar saker och kommer efter i utvecklingen är fel. De hinner vara i stora grupper med många barn i tillräckligt många år ändå. Barn vill bli sedda och bekräftade av sina föräldrar och andra nära, viktiga vuxna. Om de blir det när de är små kommer vi att slippa alla den förstörelse och vandalisering som ungdomar i dag sysslar med i ren frustration. Tillbringa tid med dina barn så länge du kan.

Frustrerad mamma och förskollärare

Annons
Annons
Annons
Annons