Insändare

Sverige har råd att sänka arbetstiden

Insändare Artikeln publicerades
Sex timmars arbetsdagär ett krav som borde stå högst upp på alla första maj-möten 2019. Börja med personalen inom äldreomsorgen, anser Sonja Persson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Sex timmars arbetsdagär ett krav som borde stå högst upp på alla första maj-möten 2019. Börja med personalen inom äldreomsorgen, anser Sonja Persson.

Det råder inget tvivel om att det finns ekonomiskt utrymme att sänka arbetstiden, konstaterar Sonja Persson.

1973, alltså för 46 år sedan, gjordes den senaste arbetstidsförkortningen, till 40-timmarsvecka. Dessutom fick vi den femte semesterveckan 1977. Det var produktivitetsökningarna under årtionden som möjliggjorde detta.

Sedan dess har BNP och vår produktivitet mellan 1980 och 2018 ökat med 84 procent. Det råder alltså inget tvivel om att det finns ekonomiskt utrymme att sänka arbetstiden till sex timmars arbetsdag eller 30-timmarsvecka. Det saknas inte pengar, Sverige är rikare än någonsin. Problemet är att pengarna har hamnat i överklassens fickor. Tre familjer i Sverige är i dag rikare än 60 procent av befolkningen.

”Livet ska helt enkelt vara mer än att gå direkt från jobbet till att hämta barn, laga mat, städa och gå i säng.”

När tempot och stressen på arbetet ökar är det nödvändigt att lagstadga om sänkt arbetstid – sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Inom den offentliga sektorn har stressen växt på grund av en ökad administration, slimmade organisationer och att de anställda har mist kontrollen över sitt arbete. Inom handel och lagerarbete har den obekväma arbetstiden ökat. Otryggheten med bemanningsföretag och visstidsanställningar gör att man får leva med mobilen i örat eller tiga om arbetsmiljöproblem för att inte bli bortplockad. Allt detta har inneburit att psykisk ohälsa och utbrändhet är de vanligaste orsakerna till sjukskrivningar.

Sänkt arbetstid ger friskare personal. Dygnets vakna timmar ska inte bara gå åt till lönearbete. Livet ska helt enkelt vara mer än att gå direkt från jobbet till att hämta barn, laga mat, städa och gå i säng.

I dag tvingas många inom vård, omsorg, handel, hotell och restaurang jobba deltid med sämre lön och i förlängningen lägre pension, något som framför allt drabbar kvinnor. Med sänkt arbetstid till full lön skulle de få en bra löneökning och en bättre pension.

Sex timmars arbetsdag ger fler anställda och alltså lägre arbetslöshet. Vi delar på jobben istället för att några ska jobba ihjäl sig och andra tvingas sitta hemma utan jobb.

Sex timmars arbetsdag är ett krav som borde stå högst upp på alla första maj-möten 2019. Börja med personalen inom äldreomsorgen.

Sonja Persson, Kommunistiska partiet, Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.