Annons

Sverige behöver fler invandrare

Invandring • Publicerad 10 september 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Petter Trens

Det enda jag kan hålla med B.L om är att det krävs kraftåtgärder för att integrera de flyktingar som kommit hit under de senaste åren. Men med de rigida regler som gäller för att skaffa sig arbete, samt Migrationsverkets långsamma och byråkratiska behandling av de asylsökande, så har vi en lång väg att vandra innan processen är värd namnet integration. Nu är det ju så att av de knappt 300 000 som kommit hit sedan 2014 har endast hälften beviljats asyl, vilket klart understiger det antal invandrare vi behöver för att tillfredsställa vårt arbetskraftsbehov fram-över.

De kända nationalekonomer som motsäger invandringens positiva effekter har jag svårt att finna förutom på Avpixlat, i övrigt visar både nationella och internationella utredningar (OECD) på positiva effekter över längre tider. Att sedan våra afghanska pojkar inte har utbildning eller yrkeserfarenhet (däremot språkkunskaper som är klart bättre än många invandrare från 1970–1980-talet) faller på sin orimlighet då de fortfarande är barn. Att få dem kvalificerade för dagens arbetsmarknad kräver några års utbildning i motsats till dem som kom hit under senare delen av 1900-talet. Då sattes man på löpande bandet på Algots eller som gråkortare (ej specialarbetare) inom byggnadsindustrin, skogsarbetare eller på Volvos band, vilket inte krävde några större utbildningsinsatser.

Annons

Att inte bevilja våra afghanska flyktingar asyl kan eventuellt med en sträng tolkning av lagen vara befogat. Dock har det kanske undgått B.L att vi som första land undertecknat barnkonventionen, som redan skulle ha varit lag om den inte bollats runt i lagrådet. Av de dryga 30 000 afghanska flyktingar som det gäller, har den absoluta majoriteten kommit hit som ensamkommande barn, enligt Migrationsverket, och skall bedömas därefter. Att sända tillbaka dem till ett land som många inte ens har bott i, och med ett säkerhetsläge som avråder besök i landet, måste anses strida mot barnkonventionen.

Att sedan koppla ett stopp av utvisningar till Afghanistan till problemen i invandrartäta och kriminellt belastade områden, kräver tydligen att man uppträder under signatur.

Mats Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons