Svensk bojkott av Israel är nödvändig

Svar till Hans-Göran Arnesson, BT 7/7.
Replik • Publicerad 11 juli 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Landets ockupation av grannlandet Palestina gör det nödvändigt att agera mot Israel, menar insändaren.
Landets ockupation av grannlandet Palestina gör det nödvändigt att agera mot Israel, menar insändaren.Foto: Jessica Gow / TT

”Sluta bojkotta det demokratiska Israel” uppmanar Hans-Göran Arnesson i ett inlägg i BT (7/7), och hänvisar till bland annat västvärldens behov av israeliska tekniska produkter. Men det som Arnesson uppenbarligen inte förstår, och som gör det nödvändigt att agera mot Israel, är landets ockupation av grannlandet Palestina.

”Det är uppenbart att någonting måste göras, och det som kan fungera är en bojkott av Israel på olika plan.”

Israel styr området med militärlagar, river palestinska hus, förstör olivlundar, fördriver människor, fängslar, och ibland dödar, de som protesterar. Man har flyttat dit över 650 000 personer ur sin egen befolkning och stulit land för dessa att bo på i så kallade bosättningar – olagliga enligt internationell lag.

Det är uppenbart att någonting måste göras, och det som kan fungera är en bojkott av Israel på olika plan. Som medborgare kan vi utan problem till exempel bojkotta israeliska produkter. Det bör också Arnesson göra efter att ha läst det här.

Sedan är det heller inte så att väst är beroende av israelisk teknik, utan det finns många alternativ. Och man kan ju tillägga att Israel inte heller är någon demokrati för alla sina egna medborgare. Men det är en annan historia.

Gunnar Olofsson, ordförande i Borås Palestinagrupp