Annons

Stort behov av nytt skyttecenter i Borås

Svar till insändaren: ”Ny skjutbana är ett särintresse”, BT 3/12.
Insändare • Publicerad 11 december 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Signaturen ”Prioritera rätt” skriver att det endast är 85 vuxna aktiva skyttar i Borås som skulle dra nytta av ett skyttecenter och att staden borde prioritera andra saker än skytte. Detta är ungefär lika fel som att påstå att de 69 miljoner som nu ska satsas på Borås Arena bara ger nytta för elva spelare i Elfsborgs A-lag.

Det planerade skyttecentret kommer att nyttjas av Borås Skytteallians som är en samling av sju föreningar med totalt upp emot 600–700 medlemmar. Hur många av dessa som är aktiva är ju så klart en definitionssak, men de flesta måste enligt lag vara aktiva och skjuta regelbundet för att få behålla sina licenser.

”Det finns många betydligt smalare särintressen som kommunen satsar pengar på och som skribenten istället skulle kunna förfasa sig över.”
Annons

Utöver föreningarnas aktiva skyttar så finns det tusentals jägare i Borås och dessa har också behov av att mer eller mindre regelbundet skjuta på bana, till exempel för att skjuta in sina vapen eller för träning. Även denna typ av skytte kommer så klart att ske på skyttecentret.

Skribenten har rätt i att antalet ungdomar inte är jättestort, men antalet ökar även om skyttet av sin natur har vissa begränsningar då man till exempel måste ha uppnått viss ålder för att få skjuta, precis som motorsport har liknande problem med att aktivera unga.

Ett nytt skyttecenter och en skytteallians kommer dock att ge helt nya förutsättningar för att bedriva ungdomsverksamhet och aktivera unga, både inom jakt och sportskytte.

Utöver det stora antalet sportskyttar och jägare som kommer att vara aktiva på det nya skyttecentret så kommer det med största sannolikhet även att användas av polisen, militären och andra samhällsaktörer, precis som liknande anläggningar i andra städer.

Det finns många betydligt smalare särintressen som kommunen satsar pengar på och som skribenten istället skulle kunna förfasa sig över. Skatehallen Lundby Park, som nyligen renoverades för 4,2 miljoner, sålde under 2018 ungefär 50 medlemskort.

Prioritera skytterörelsen

Annons
Annons
Annons
Annons