Insändare

Sprängningarna får inte normaliseras

Insändare Artikeln publicerades
Stor förödelse efter en sprängning vid ett flerfamiljshus på Östermalm i Stockholm tidigare i år.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Stor förödelse efter en sprängning vid ett flerfamiljshus på Östermalm i Stockholm tidigare i år.

Moderaterna går nu fram med kraftfulla förslag för att sprängningarna ska få ett slut, skriver Annette Carlson.

Förra veckan inträffade det igen. En hög smäll hördes över Göta sent på torsdagskvällen. Den 28 januari inträffade samma sak. Sprängningar har tyvärr blivit vardag, men det får aldrig normaliseras.

Moderaterna går nu fram med kraftfulla förslag för att sprängningarna ska få ett slut. Genom att skärpa straffen och ge de brottsbekämpande myndigheterna utökade möjligheter att lagföra dem som utför bombdåd.

Reformpaketet innehåller skärpta straff för den som hanterar sprängmedel (minimum fyra år). Tipspengar till den som bidrar till att sprängmedel hittas. Skärpt tillsyn och kontroll av sprängmedel. Fler och bättre kameror och annan teknisk övervakningsutrustning samt dna-märkning av kommersiella sprängmedel.

Lokalt har Moderaterna varit aktiva i att få övervakningskameror inom lagens utrymme. Det får vara nog nu. Reformpaketet är ett första viktigt steg för att det aldrig får bli normalt att vakna upp till att sin egen eller grannens dörr sprängts i bitar.

Annette Carlson (M), kommunalråd, Borås stad

.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.