Annons

Soporna som driver Borås stadsbussar

Replik. Svar till Ragnvald, BT 28/9.
Insändare • Publicerad 30 september 2014
Vita och svarta soppåsar omvartannat innan de sorterats på Sobacken.
Vita och svarta soppåsar omvartannat innan de sorterats på Sobacken.Foto: Anton Hedberg

Vita eller svarta soppåsar?

Boråsmodellen med att sortera brännbart avfall i en vit avfallspåse och matavfall i en svart avfallspåse infördes i Borås i början på 1990-talet. Påsarna sorteras efter insamling i en optisk sorteringsmaskin på Sobacken. Idag fungerar avfallssorteringen bra och det ser vi i de stora plockaanalyser som utförs regelbundet. Det finns fortfarande förbättringspotential att få ut ännu mer matavfall till den svarta påsen och få fler förpackningar till återvinning. Det är därför som vi kontinuerligt arbetar vidare med att kommunicera sorteringsinformation till stadens invånare.

Annons

2013 producerades på Sobacken drygt 3 000 000 Nm3 (normal kubikmeter) biogas av bland annat matavfall från den svarta påsen. Biogas som i sin tur driver stadstrafikens bussar (cirka 55 stycken) och som säljs i tre publika tankstationer. Avfallet i den vita påsen omvandlas till fjärrvärme och el i vårt kraftvärmeverk.

Under de senaste månaderna har vi haft en del driftproblem i den rötkammare som omvandlar matavfall till biogas. Därför har vi varit tvungna att minska produktionstakten i rötkammaren och tvingats styra om en del verksamhetsavfall (avfall från restauranger och matproducenter) till annan avsättning. Men fortfarande används allt matavfall från boråsarnas svarta påsar till biogasproduktion. Nu håller vi på att upphandla en ny rötkammare som vi hoppas kommer komma i drift under första halvåret 2015. Då räknar vi med att öka produktionen igen och bli helt oberoende av inblandning av naturgas i vår fordonsgas.

Vår strävan är att hela tiden minska miljöpåverkan i vår verksamhet. Ett steg i den riktningen tog vi i somras då vi övergick till svarta och vita påsar tillverkade av återvunnen plast. Årligen har vi tusentals besökare på Sobacken som tittar på vår anläggning. Passa gärna på att komma på nästa öppna hus så får ni se hur avfallet tas om hand och återvinns för miljön- och framtida generationers skull.

Jonas Holmberg kommunikationschef, Borås Energi och Miljö AB

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons