Annons

Slakten av Samrehab gynnar ingen

Det blir inte billigare eller enklare för brukaren med denna slakt av en väl fungerande verksamhet.
Insändare • Publicerad 3 maj 2014

Det är intressant med alla svar jag fått på min insändare om Samrehab. Alla intygar att verksamheten på Samrehab är mycket bra och unik. Därtill har jag fått ytterligare positiva kommentarer till mig. Många undrar (också politiker) vad är det som händer, så visst har insändaren gjort att det nu blir en öppen diskussion.

Viktigt var det för politikerna i Regionen att säga upp avtalet för nu ska det nya avtalet Vårdval Rehab efterlevas. Detta görs utan att först titta på hur Rehab bedrivs i Västra Götalands Regionen.

Annons

Har ni ställt följande frågor? Utvärderas verksamheter på hur de når Edra/sina mål, är det tätort/glesbygd och finns det samarbetsavtal med andra aktörer? Är vi (regionen) nöjda med verksamheten? Står verksamheten långt från Vårdval Rehab? Ska vi försöka förändra avtal som redan finns i befintlig verksamhet? Kan vi avvakta med att förändra/säga upp avtal för att se hur det nya Vårdval Rehab fungerar på andra områden i Regionen? Uppenbarligen inte! För mig är detta självklara frågor som skall ställas före beslut.

Kommunen, som är värd för hela Samrehab, varslar och säger upp! Kommunerna Mark/Svenljunga sitter i sina socialförvaltningar(!) och arbetar fram hur de vill ha sin rehabilitering. Varför?? Samrehab är en egen förvaltning, varför ska en annan förvaltning utreda? Regionen säger att den har ett avtalsförslag. Tänk om den tanken hade kommit före avtalsuppsägning! Det dröjde över ett halvår innan regionen och kommunen började diskutera en gemensam fortsättning på ett avtal.

Det känns som om parterna står långt ifrån varandra och de får backa 10-15 år för att kunna förenas i ett nytt avtal. Regionen vill ha ett fritt val som endast kan gälla dem som bor i en tätort. Rehabpersonalen har idag ett områdesansvar mot kommunernas sjuksköterskeorganisationer, äldreomsorgens biståndsenhet och vårdcentralerna i området. Dessutom tillkommer rehabiliteringen på lasarettet.

Att slå sönder en verksamhet som byggts upp i regionen och kommunerna där befolkningen har kunnat vända sig till en enhet och alltid fått uträttat sitt ärende där det hör hemma, oberoende om det varit inom kommun eller region. Hjälpmedel som följer brukaren och den förskrivande enheten oavsett det är region- eller kommunansvar. Alltl samutnyttjande av lokaler, bilar och servicepersonal.

Det blir inte billigare eller enklare för brukaren med denna slakt av en väl fungerande verksamhet.

Ann-J Gustafsson

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons