Annons

Skamligt av BT att tydligt ta ställning mot ett parti

Till Chefredaktör Stefan Eklund, BT:
Insändare • Publicerad 27 maj 2014
Foto: 

Jag tror att många med mig vill ha ett svar på vad som var meningen med att BT den 22 maj så starkt stödde den person som ordnat en ”stillsam” protest mot SD:s Björn Söder på Stora torget i Borås.

Varför ha en fet rubrik: ”Boråsare vände SD ryggen” med foto som visar några människor med vänd rygg, och inte ett ord om att de flesta lyssnare inte vände ryggen till?

Annons

Det är en skam för BT som så tydligt tar ställning mot ett parti, och medvetet försöker stärka (en osanning) om att de flesta var emot SD:s politik. Även om vissa hade en avvikande åsikt hade dom i alla fall vett och etikett att uppföra sig som man kräver i en demokrati.

Människor har rätt att demonstrera. Men alla har också rätt att framföra sin åsikt oavsett partitillhörighet, och ska inte kunna hindras från det med störande bu-rop eller annat som stör den allmänna ordningen.

Detta är lagstiftat i Regeringsformen. JK, JO och Regeringsrätten har fastslagit det med prejuciderande domar, som ska efterföljas. Även de i public service som rapporterar om politiska event bör ta hänsyn till detta och framföra åsikter med bilder på ett rättssäkert sätt.

Berit Nordström

Svar direkt:

Artikeln som Berit Nordström syftar på tog inte ställning i något avseende utan berättade bara att hundratals åskådare vände ryggen till när SD:s Björn Söder talade på Stora torget. Det är en anmärkningsvärd händelse som BT givetvis ska rapportera om. Både Björn Söder och ansvarig polis fick kommentera händelsen och därmed gavs läsaren alla möjligheter att likt Berit Nordström själv bilda sig en uppfattning, negativ eller positiv, om demonstrationen.

Stefan Eklund

chefredaktör

Stefan Eklund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons