Insändare

Skadligt att spara på öppna förskolan

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Pontus Lundahl/TT

Om Borås stad ska arbeta för att ge varje barn en god start i livet, kan vi inte spara inom denna verksamhet, anser skribenterna.

I BT har vi kunnat läsa om förslag till besparingar på förskoleförvaltningen, vilket också innefattar den icke lagstadgade verksamheten öppen förskola.

När vi fick information om förslaget gällde det avveckling av Tittutbussen, att öppettiderna på öppna förskolan skulle ses över samt neddragning av 50 procents chefstjänst. Under veckan byggdes det dag för dag på med fler besparingar och nu gäller det personal. Nu undrar vi vad som gäller och hur det ska sluta?

I år har det redan dragits ned på personal inom öppna förskolan och det nuvarande besparingsförslaget innebär att ytterligare 2,5 tjänster ska bort, samt att vi ska bemanna en ny familjecentral med befintlig personal. Det nya förslaget betyder att mer än 25 procent av vår personalstyrka sparas in och vi förväntas bemanna sju öppna förskolor.

”Öppna förskolan är en friskfaktor och en kanal ut i samhället, och samtidigt en dörr in till olika stödinsatser.”

Konsekvenserna blir att vi inte kommer kunna behålla öppettiderna och det leder till minskat förebyggande, föräldrastödjande och integrerande arbete.

Öppna förskolans verksamhetsidé bygger på att samtidigt som barn och föräldrar får en träffpunkt, så kan de ta del av varierande förebyggande och stödjande aktiviteter. Genom samverkan ökar förmågan att upptäcka och tillgodose de behov som finns bland barnfamiljerna. Förutsättningarna för ett tidigt förebyggande arbete blir optimala.

Öppna förskolan är en friskfaktor och en kanal ut i samhället, och samtidigt en dörr in till olika stödinsatser. Familjecentralerna, där öppna förskolan är navet, är placerade i våra mest utsatta områden. Öppna förskolan är en viktig del av det socialt förebyggande arbetet.

Borås stad har fått medel för att utveckla och arbeta med social hållbarhet för stadens invånare, vilket innebär en satsning för att minska skillnader i livsvillkor och hälsa. Förslag på besparingar på öppen förskola går helt emot detta.

Vi har genom Tittutbussens verksamhet kunnat möta familjer i Borås där det inte finns närhet till öppen förskola, den gör pedagogisk gruppverksamhet tillgänglig för barn som är infektionskänsliga och har allergier. Tittuts verksamhet lockar många pappor och är unik i sitt slag genom att man erbjuder familjerna en pedagogisk och social utomhusverksamhet.

Om Borås stad ska arbeta för att bli en jämlik stad och ge varje barn en god start i livet, kan vi inte spara inom denna verksamhet. Vi har under detta år sett flera insändare, motioner och förslag från Borås stads politiker om önskade satsningar på fler öppna förskolor och familjecentraler. Vår förhoppning är att våra folkvalda ser vår verksamhet som en investering för alla våra barn och familjer på lång sikt.

Personal inom öppen förskola och familjecentralerna

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.