Annons

SD-politikern som bär falsk vittnesbörd

Replik • Publicerad 10 september 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ann-Charlotte Blomqvist (SD).
Ann-Charlotte Blomqvist (SD).

Ann-Charlotte Blomqvist (SD) skriver i sin debattartikel att Svenska kyrkan tappar medlemmar och framför att ”De som väljer att lämna gör det inte på grund av att de tycker att kyrkoavgiften är för hög eller för att de inte anser sig vara tillräckligt troende, utan för att man anser att Svenska kyrkan är alltför otydlig i sin identitet genom att bland annat bli allt mer sekulär och politiserad”.

De senaste tio åren har Svenska kyrkan tappat knappt 57 000 medlemmar per år.  2016 lämnade 90 000 medlemmar Svenska kyrkan, vilket var rekord. Det kom efter att media avslöjat att Svenska kyrkan åkte utomlands för medlemmarnas pengar. Enligt Svenska kyrkans enkät framkom att de vanligaste skälen till att människor säger upp sitt medlemskap är:

Annons

* De tror inte på Gud (40 procent).

* Medlemskapet känns inte meningsfullt (18 procent).

* Ekonomiska motiv (17 procent).

Dessa svar stämmer väl överens med tidigare studier, enligt Pernilla Jonsson, som är analyschef vid Svenska kyrkans forskningsavdelning. Enkäten visar också att endast 1,9 procent lämnade kyrkan med motivet att kyrkan uppfattas som för politisk, alltför teologiskt utslätad.

Dessa fakta visar att debattartikeln inte är faktabaserad utan baserad på subjektivt tyckande.

Ann-Charlotte Blomqvist skjuter sig dessutom själv i foten när hon skriver att ”Sverigedemokraterna inte anser att sekulära partipolitiska dogmer ska styra kyrkans verksamhet eller kullkasta kyrkans lära”. För lite senare skriver hon att ”Svenska kyrkan ska bejaka sin roll som kulturbärare och förvaltare av svenskt, nordiskt och västerländskt kulturarv, och den måste bli ännu tydligare i denna roll”.

Enligt Svenska kyrkokansliets styrdokument (Svenska kyrkans roll och uppgift i den svenska välfärden – en plattform) så står kyrkan på ”människans sida oavsett medborgarskap, politisk tillhörighet, religiös bekännelse och andra gränser” och ”När människor upplever brister i stödet från det offentliga systemet och regelverket, så har Svenska kyrkan ett ansvar för att stärka människors delaktighet och egenmakt för att motverka utanförskap”.

Det är alltid skrämmande med människor som baserar sina åsikter på tyckande och inte på fakta, och särskilt illa är det när det gäller en politiker.

Elev på Kunsskapskolan Borås

Insändare Insändare
Annons
Annons
Annons
Annons