Annons

Satsa mer pengar på vår skolgård

Skola • Publicerad 4 december 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

På min skola så har vi aldrig något att göra på rasterna. Vi har i något år nu tagit upp i elevrådet att det borde fixas en fotbollsplan på gräsmattan, som just nu inte fyller någon funktion alls. Vi brukar få svaren ”Kanske” och ”Vi får se”, eller ”Skolan har inte pengar till det”, men samtidigt klagar de på att vi inte kan fokusera på lektionerna.

Frågan om en fotbollsplan har lyfts under lång tid på skolan. Dessutom känner nog alla igen sig i att inte kunna fokusera på lektionerna, man går bara runt i klassrummet och det blir lätt en stökig miljö, vilket slutar med att läraren blir irriterad.

Annons

Det finns många undersökningar som visar att det blir lättare för elever att fokusera och prestera bättre om man utför fysisk aktivitet och får frisk luft. Men just nu så sitter man gärna kvar inne på rasterna då man inte har något att göra, om man inte går till Ica eller fritidsgården, men det får man ju inte ut så mycket av.

Å andra sidan så kommer det ju kosta en del pengar att få dit konstgräs, mål och staket, men det finns många personer som man skulle kunna be om hjälp. Jag antar att man kan kontakta till exempel kommunen eller en politiker som har hand om liknande ämnen, eller så får man helt enkelt spara. Planen kommer att hålla länge och användas mycket, alltså så skulle man i slutändan vinna på det.

En annan lösning skulle vara att ta en av låg- och mellanstadieskolans konstgräsplaner då de har två stycken och vi ingen. Jag tror att den skulle komma lika mycket till användning hos oss som den för tillfället gör hos dem.

Högstadieskolor har faktiskt lika stor rätt till en fotbollsplan som låg- och mellanstadieskolan, där har det nämligen aldrig varit någon tvekan om att det ska finnas en fotbollsplan. Jag tycker att kommunen borde lägga mer pengar på högstadieskolornas skolgårdar, då även vi vill kunna spela fotboll på rasterna.

Ida Dalmyr, 8D Sandgärdskolan

Annons
Annons
Annons
Annons