Annons

Räkna inte bort Kristdemokraterna

Politik • Publicerad 10 december 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Borås Tidning ägnar sig åt räkneövningar i en artikel publicerad 6/12. Efter en snabb research är det uppenbart att de räkneoperationer man gjort är så skruvade att de bör ifrågasättas. Med statistik går det som bekant att bevisa vad som helst.

Jag fokuserar på siffrorna för Kristdemokraterna. Här hävdas att partiet skulle landa på 2,6 procent och därmed mista sina platser i Borås kommunfullmäktige. Detta grundas på att resultaten i de tre senaste kommunfullmäktigevalen legat i genomsnitt 0,5 procentenheter under resultaten i riksdagsvalen. Om man istället hade valt att lyfta fram det faktum att Kristdemokraterna ökade i Borås kommun vid förra valet, medan valet resulterade i en tillbakagång i landet som helhet, så hade slutsatsen blivit en annan. Eller om man valt att redovisa det genomsnittliga resultatet för de tre senaste kommunfullmäktige-valen och därifrån dra den minskning som SCB redovisar jämfört med valresultatet för Kristdemokraterna i sin undersökning. I båda dessa scenarier hade siffrorna för partiet hamnat klart över den spärr på tre procent som införs vid nästa års val till kommunfullmäktige.

Annons

Vidare är det ytterst vanskligt att jämföra och dra några slutsatser om hur väljare uppger att man skulle ha röstat i riksdagsvalet och hur man kommer att rösta i valet till kommunfullmäktige. En tydlig tendens är att väljarkåren i större utsträckning röstar på olika partier i riksdagsvalet och i kommunfullmäktigevalet.

Vid förra valet valde var tredje väljare att rösta på olika partier i riksdagsvalet och i kommunfullmäktigevalet. Det finns inget som talar för att denna trend kommer att brytas vid valet nästa år. 

Magnus Sjödahl (KD)

Svar direkt: Magnus Sjödahl har rätt i att det är mycket vanskligt att dra slutsatser av en enkel jämförelse mellan riksdagsval och kommunval. Jag var i min krönika noga med att påpeka detta. Det är hur som helst intressant att titta på trender. För vissa partier är de mer entydiga än för andra.

Just när det gäller Kristdemokraterna finns ingen entydig trend om man tittar på skillnaden i procentenheter de tre senaste valen. Ena året var det plus och andra minus. Och som Magnus Sjödahl påpekar gick partiet framåt i kommunvalet i Borås jämfört med kommunvalet 2010, noga räknat med 0,28 procentenheter. Dessutom, som de partier som ligger dåligt till i mätningar brukar poängtera. Det finns bara en opinionsmätning som räknas, och det är valet den 9 september nästa år. 

Hanna Grahn, politisk krönikör

Annons
Annons
Annons
Annons