Insändare

Preems propaganda måste genomskådas

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Thomas Johansson/TT

Att satsa motsvarande vad några ordinära villor kostar, uppfattar jag inte som en seriös satsning på att fånga in ens en liten bråkdel av koldioxiden, skriver Pensionerad ingenjör.

När Vattenfall möttes av protester under företagets mest expansiva fas för kolutvinning i Tyskland lade man ut information om miljonsatsningar på en försöksanläggning för att fånga in koldioxid och lagra den djupt ned i jorden/berggrunden. Den satsningen återbetalade sig troligen så som avsett – man gav argument åt dem som ville försvara satsningarna på ökad utvinning av kol och lyckades på så sätt balansera debatten temporärt. Vad som nu finns kvar av försöksanläggningen vet jag inte, men jag antar att den gjort sin tjänst som propagandasatsning och nu fallit i glömska.

”Ju fler vi här i Sverige gör direkt eller indirekt beroende av ett raffinaderi för sin försörjning, desto lättare blir det troligen att bygga upp ett motstånd mot omställning till fossilfritt samhälle.”

Nu återanvänds Vattenfalls argument av Preem. I en annons inför nyinvesteringarna i Lysekil säger man bland annat att man ”satsar mångmiljonbelopp på koldioxidinfångning och lagring”. Att satsa mångmiljonbelopp, alltså vad några ordinära villor kostar, uppfattar jag inte som en seriös satsning på att fånga in ens en liten bråkdel av koldioxiden från förbränning av den raffinerade oljan från Preem. Jag kan inte se det som något annat än att återanvända Vattenfalls argument i ett försök att påverka debatten om expansionen av raffinaderiet.

Om vi bedömer att nuvarande förbrukning av fossila bränslen kommer att bestå under lång tid framöver så är det naturligtvis angeläget att raffinaderiprocessen sker med miljömässigt bästa tänkbara metoder, storsatsningar innehållande förbättrad teknik är då välkomna.

Om vi däremot snabbast möjligt vill fasa ut användning av fossila bränslen, baserat på naturvetarnas information om konsekvenserna av ökad mängd koldioxid, verkar det vara strategiskt fel att göra storsatsningar på expansion av raffinaderikapacitet.

När Greta Thunberg besökte Edmonton i Kanada mötte hon motstånd eftersom många där för sin försörjning är beroende av oljeutvinningen i regionen. Ju fler vi här i Sverige gör direkt eller indirekt beroende av ett raffinaderi för sin försörjning, desto lättare blir det troligen att bygga upp ett motstånd mot omställning till fossilfritt samhälle.

Pensionerad ingenjör

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.