Annons

Outbildade vikarier utnyttjas i kommunen

Timanställda duger i 200 dagar som outbildade vikarier i vården i Borås stad, något som många inte känner till.
Insändare • Publicerad 15 september 2014
Hemtjänsten är ett av de områden där kommunen enligt skribenten utnyttjar timanställda. Observera att bilden inte är från Borås.
Hemtjänsten är ett av de områden där kommunen enligt skribenten utnyttjar timanställda. Observera att bilden inte är från Borås.Foto: 

Kommunal känner till det men blundar och hjälper inte vikarierna.

Policyn hos Kommunal och hos Borås stad är att minimera antalet outbildade timanställda. Under de senaste fyra åren har sommarvikarierna till 90 procent varit outbildade vikarier under 26 år. Arbetsgivaravgiften för dem är nästan bara hälften och lönerna är låga. 

Annons

Ingela Sundström är arbetsgivarföreträdare och ordförande för förhandlingsdelegationen inom SKL: ”Det här är ingen policy som jag känner till. Om det är satt i system, så tycker jag att det är tveksamt.

Om man har ett behov av utbildad arbetskraft, då måste man ju fundera över vad man ställer för krav. Kanske kan man göra något i samarbete med timmisarna, så att de också får tryggare arbetsförhållanden.”

Sossarna kritiserade alliansens policy om arbetsgivaravgift under 26 år, men rödgrönt styrda kommuner använder systemet mest, och när en person varit anställd i 200 dagar letar man efter nya personer under 26 år.

Outbildade personer är outsiders i vården och utnyttjas i Borås stad på samma sätt som företagen gör. Tragiskt är att den outbildade personalen inte blir informerad om att de får arbeta högst 200 dagar, när de blir anställda. Oftast får de reda på det när de har nära 200 dagars anställning. 

Om de outbildade vikarierna inte kan fortsätta, ska de få skriftlig information om att anställningen upphör. Det gör inte arbetsgivaren, därför att det är LAS-brott, men arbetsgivaren ger muntlig information om att personen ifråga saknar utbildning i vården. Dock kan personen få förlängt vikariat om han/hon anmäler sig till att läsa ett ämne i taget på en omvårdnadsutbildning.

Att det rödgrönt styrda Borås utnyttjar outbildade vikarier på det här viset är inte politiskt korrekt.

En timanställd som har jobbat 198 dagar i Borås stad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons