Odräglig arbetsmiljö på vårdcentralerna

När ska arbetssituationen på vårdcentralerna föras upp i ljuset?
Insändare • Publicerad 24 oktober 2014

Jag talar i detta fall för oss distriktssköterskor. Vi är ett stort tappert gäng som bokstavligen talat vänder ut och in på oss själva för att se och tillvarata våra patienters behov.Fem dagar/vecka, åtta timmar/dag är vi tillgängliga. Att minska telefontillgängligheten och ha en svarare som meddelar att vi är ”upptagna med patientarbete” är tillåtet på alla mottagningar utom vårdcentralen.

På en dag har vi upp till 200 inkommande samtal som skall bedömas, en av de mest kvalificerade arbetsuppgifter för sjuksköterskor. En mycket bra dag har vi tio lediga läkartider, men de flesta dagar startar med under tre.

Resten av patienterna, som gråter på grund av en kris, har buksmärtor, bröstsmärtor, svår värk, yrsel, ångest, depression, utmattning med mera, hur hjälper vi dem? Att ”skjuta över” till jourcentral eller akutmottagning är inget alternativ. Vi har ansvaret.

Följden blir att allt sjukare patienter bokas till våra distriktssköterskemottagningar. Väl på plats ser vi att ett läkarbehov finns, och den läkare som redan har överfylld tidbok pressas ytterligare.

Utöver telefonen kan en vanlig dag bestå av 30 inbokade besök per sjuksköterska samt flertalet akutpatienter som kommer oanmält, bland annat svåra allergiska reaktioner, sårskador, ögonskador etcetera. Varje patient har rätt att få samma professionella bemötande och god medicinsk vård.

Rast och lunch bär vi med oss en akuttelefon och är således aldrig lediga. Patienter tillbakarremitteras tidigare och tidigare från specialistvården, vilket fyller våra pressade tidböcker än mer.Sjukskrivningar för personal i primärvård ökar nu drastiskt. Vad gör vi? Snart blir vi patienter allihop.

Distriktssköterska

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.