Insändare

Marknadshyror sätter människor på bar backe

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Claudio Bresciani/TT

Väldigt många människor skulle inte kunna betala så höga hyror, utan bli tvungna att lämna sina hem, skriver Undrande och orolig hyresgäst.

I den uppgörelse som har gjorts mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna gäller en av punkterna bostadsfrågan. Man vill se en friare hyressättning, det vill säga gå ifrån ”den svenska modellen”, som innebär att hyran skall förhandlas mellan fastighetsägare och representant för hyresgästerna, oftast Hyresgästföreningen.

På försiktigt vis talar man nu om att det ska gälla nybyggnation, men det är inte svårt att gissa att bakom hörnet väntar de fria marknadskrafterna på att få grepp om hela lägenhetsbeståndet. Om marknadshyror införs skulle det enligt gjorda beräkningar innebära hyreshöjningar på 30–50 procent, ja, till och med mer.

Och vad skulle då konsekvenserna bli? Jo, väldigt många människor skulle inte kunna betala så höga hyror utan bli tvungna att lämna sina hem. Och vart ska de då ta vägen? Det står ju som bekant inte tomma lägenheter och väntar. Kommunerna, som har ett bostadsförsörjningsansvar, skulle kanske snabbt bygga nödbostäder? Eller skulle vi få kraftigt höjda bostadsbidrag? Det skulle ju innebära att skattepengar indirekt betalas till fastighetsägarna för att öka deras redan goda vinster.

Är det en sådan utveckling vi vill se? Hur kommer politikerna att handskas med frågan?

Undrande och orolig hyresgäst

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.