Insändare

Läsningens betydelse kan inte överskattas

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

De flesta ungdomar utövar sporter, men att hålla igång hjärnan verkar inte vara lika viktigt, skriver Emma Gustafsson.

Att läsa böcker för att minska stressen? Detta är ett ämne som jag tror att de flesta ungdomar skulle gäspa till. Men jag har läst artiklar där olika forskare visar hur viktig läsningen är för hjärnan. En debattartikel ur Litteraturmagazinet (2012) handlar om att lästräning är lika viktig som idrottsträning. Alltså, varför ska vi läsa mer böcker?

Skulle ni tro mig om jag säger att läsning förlänger ditt liv? Detta beror helt på hur du ser det. Efter 65 års ålder är risken dubbelt så stor för att utveckla demens. När du läser stimuleras din hjärna. Det är som att träna kroppen. Tränar du inte dina muskler så försvagas de, precis samma sak händer med hjärnan. De flesta ungdomar utövar sporter, men att hålla igång hjärnan verkar inte vara lika viktigt. Är det kanske för att det är tråkigt eller att det i samhället klassas som töntigt?

”Ta hand om din hjärna, du ska ju ändå leva med den hela livet.”

Om jag frågar dig om ditt ordförråd tror jag att du skulle svara ganska bra. Men är det verkligen så? Kan du förstå allt som står i tidningen? Varför är detta så viktigt, kanske du undrar. Jo, för att språket är nyckeln till allt. Till att förstå och skapa en egen bild av det du läser. Till att kunna känna empati och kunna förstå vad som händer runt om i världen. Lär dig ditt eget språk och din kultur, och du kommer kunna förstå andra mycket bättre.

En del tänker säkert: ”Vi läser och skriver på våra telefoner varje dag. Räcker inte det?”. Jag håller med, jag är lika telefonberoende som alla andra. Visst är det bra att kunna skriva och lära sig nya språk, via mobilen, men det finns nackdelar.

När jag skriver med mina vänner på telefonen använder jag mig alltid av förkortningar. Till exempel ”Dsm!! Btw vad gör du ikv?” Och det är en sak som förstör när jag ska skriva en uppgift i skolan, för internetslangen skrivs automatiskt eftersom jag är van vid det. Många läser i dag bara korta inlägg på sociala medier, där ”svengelskan” också tar över.

Jag hör och läser varje dag om ungdomars psykiska ohälsa, stress och ångest. En artikel ur Läkartidningen berättar om att stressrelaterad ohälsa är största orsaken till långtidssjukskrivning.

Stress på lång sikt är allvarligt. Känner du ofta huvudvärk eller ett tryck över bröstet? Testa att fly verkligheten, glöm bort dina bekymmer. Ta fram något som intresserar dig och låt din kropp vila. Testa att ta fram en bok som du är intresserad av, och läs. Ta hand om din hjärna, du ska ju ändå leva med den hela livet.

Emma Gustafsson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.