Insändare

Lång väntan på ambulans i Tranemo

Claes Redberg (S) ,
Tranemo har dålig tillgänglighet till ambulans.  Claes Redberg (S) föreslår en lösning.
Foto:Anton Hedberg
Tranemo har dålig tillgänglighet till ambulans. Claes Redberg (S) föreslår en lösning.

Claes Redberg (S) vill se en ny typ av ambulans i Tranemo.

Det är ett gammalt faktum att ambulanstillgängligheten för dem som bor i Tranemo kommun är för dålig. Faktum är att den är bland de absolut sämsta i hela Västra Götaland.

För dem som drabbas av alvarlig sjukdom och som behöver akut vård kan i många fall tiden från insjuknandet till omhändertagande vara direkt avgörande för hur bra tillfrisknandet blir.

Under förra mandatperioden bedrev vi socialdemokrater ett arbete för att hitta nya metoder och arbetssätt som är lämpliga i mer glest befolkade områden. En väldigt framgångsrik metod var så kallad single responder-ambulans. Det innebär kort en fullutrustad ambulans men med mindre bemanning – en utbildad ambulanssjuksköterska som åker på larm och som har möjlighet att ge det där första viktiga omhändertagandet. Sköterskan har också behörighet att värdera om den fullbemannade ambulans som också larmas behövs eller kan omdirigeras till andra uppdrag. Single responder-ambulansen finns lokalt placerad och kommer alltså mycket fortare på plats.

Min bedömning är att det skulle vara lämpligt med en single responder i Tranemo. Detta skulle tillsammans med den så kallade IVPA (i väntan på ambulans), som räddningstjänsten utför i samverkan med ambulanssjukvården, ge en betydligt förbättrad situation när det gäller akut omhändertagande vid sjukdom för dem som bor i Tranemo kommun.

Jag beklagar verkligen att vi inte hann längre i genomförandet av detta innan den nuvarande moderatledda majoriteten tog över.

Jag hoppas verkligen att de färdiga modeller som nu finns blir använda snarast möjligt och vill gärna fråga den nuvarande moderatledda ledningen när de avser att placera en single responder-ambulans i Tranemo?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.