unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Låga löneökningar krävs för att motverka butiksdöden

I en internationell jämförelse har svenska handelsföretag höga arbetskraftskostnader, skriver Karin Johansson och Anna Nordin.
Foto: Fredrik Persson / TT
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Handeln befinner sig i en brytningstid med ett enormt förändringstryck. Den ökande e-handeln gör att stora delar av handeln numera är direkt internationellt konkurrensutsatt av stora aktörer som Amazon, Wish och Alibaba.

Enbart från Kina kommer varje dag cirka 32 000 paket till Sverige via Postnord. En växande utmaning är att arbetskraftskostnaderna i den svenska handeln ligger högt i jämförelse med omvärlden. För att värna handelns roll som jobbmotor måste löneökningstakten i årets avtalsrörelse vara återhållsam.

Det är viktigt för Sverige att handeln går bra och utvecklas. Handeln sysselsätter cirka en halv miljon människor och anställer varje år cirka 130 000 nya medarbetare. Handeln är också dörröppnare in till arbetsmarknaden för unga som får chansen till första raden i sitt CV, var femte ungdom som har ett jobb att gå till arbetar i handeln. Handelns stora samhällsekonomiska bidrag går dock inte att ta för givet.

quote
Den internationella konkurrensen påverkar inte bara den svenska e-handeln, utan även butikerna, och många butiker runt om i landet har tvingats att stänga.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Snabb digitalisering och ökad internationell konkurrens har förändrat spelplanen. För svenska handelsföretag är det en stor utmaning att kostnaderna sätts i en nationell kontext, samtidigt som priserna i allt högre utsträckning sätts internationellt. Kunden kan i dag enkelt göra prisjämförelser och genom några klick på mobilen handla från hela världen. Den stenhårda konkurrensen gör det omöjligt för många handlare att höja priserna.

I en internationell jämförelse har svenska handelsföretag höga arbetskraftskostnader. År 2018 låg arbetskraftskostnaderna inom den svenska handeln 58 procent över EU-snittet och hela 27 procent högre än i Tyskland. Lägg där till att de europeiska kostnaderna är höga i ett globalt perspektiv. Eftersom arbetskraftskostnaderna är en stor del av de samlade kostnaderna inom handeln har de en avgörande betydelse för företagens möjlighet att hävda sig på en internationell marknad. Med tanke på att dessa kostnader redan ligger högt i Sverige jämfört med i andra länder blir det oerhört viktigt att ökningen av löner blir balanserad.

Den internationella konkurrensen påverkar inte bara den svenska e-handeln, utan även butikerna, och många butiker runt om i landet har tvingats att stänga. Skillnaden mellan antalet nyöppnade och stängda butiker i Sverige är nedslående läsning. Mellan år 2017 och 2018 har antalet butiker minskat med 2 265 netto. Varje dag blev Sverige sex butiker fattigare. Detta innebär också att allt fler anställda inom handeln sägs upp i samband med att företag tvingas minska eller lägga ner verksamheter.

För att ge handelns företag chans att klara den internationella konkurrensen och fortsätta att vara den värdefulla jobbmotor Sverige så väl behöver måste vi förvalta situationen väl. Det krävs ett ansvarsfullt agerande i årets avtalsrörelse och att löneökningstakten blir återhållsam. Då skapas förutsättningar för att handelsverksamheter finns kvar i landet och att fler svenska företag kan växa och ta andelar på den internationella e-handelsmarknaden.

Karin Johansson, vd, Svensk handel

Anna Nordin, förhandlingschef, Svensk handel

Läs mer

Vad prislappen kan tänkas landa på för Centralen i Tranemo vet varken politikerna eller Tranemo kommuns planeringschef.

Kind

Politiker oense om hyresavtal – frågetecken kring kostnaden för Centralen

Centralen blev föremål för politisk debatt när politiker sökte svar om prislappen.

Tobaksfabrik hotas av nedläggning – 38 anställda berörs

Nyheter

Tobaksfabrik hotas av nedläggning – 38 anställda berörs

Produktionen kan vara avvecklad inom ett år: ”Aldrig roligt att komma med ett sånt besked”.

Gott om pengar men ont om gemensam politik

Ledare

Gott om pengar men ont om gemensam politik

Unik satsning, överfylld julklappssäck eller felblandad godispåse? Höstbudgeten har onekligen satt fart på den politiska fantasin.

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lugn natt lokalt.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.