Annons

Krävs inga förkunskaper för att bli lärare?

Lärare • Publicerad 6 december 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag har en ytligt bekant i mitt Facebook-flöde som läser en grundlärarutbildning (förskoleklass och årskurs 1–3) på Högskolan i Borås, inne på sitt tredje år. Utav det jag ser postas av denne person blir jag oroad över kvaliteten på grundlärarutbildningen.

Jag ser inte en mening utan särskrivningar. Meningar skrivna i slarvigt talspråk, och ofta utan punkt eller andra skiljetecken. Finns det inget filter i utbildningen där sådant här fångas upp? Ska en person med sådana bristfälliga grundkunskaper verkligen ut i skolorna för att där lära ut svenska språket till små barn? Hur många andra personer tar studenten med liknande låga kunskaper?

Annons

Det känns mycket olustigt. Däremot postas det bilder på en mängd olika roliga gubbar, tillverkade av toarullar eller andra banala pyssel, alla diverse skolarbeten.

Jag tänker att fokus på en grundlärarutbildning bör ligga på basämnen som språk och matematik, samt pedagogik, inte på knep och knåp, för sådant kan man lätt googla fram vid behov, inget man behöver lära sig på en högskola.

Så, hur står det till med kvaliteten på grundlärarutbildningen vid Högskolan i Borås?

Oroad

Annons
Annons
Annons
Annons