Annons

Kommer ministern att hålla sitt löfte?

Götalandsbanan • Publicerad 11 september 2017
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Borås–Göteborg har beskrivits som en museijärnväg. Att Trafikverket trots det utelämnat sträckan i sina planer är ett stort misstag, anser skribenterna.
Borås–Göteborg har beskrivits som en museijärnväg. Att Trafikverket trots det utelämnat sträckan i sina planer är ett stort misstag, anser skribenterna.Foto: Anders Andersson / TT

En av de största pendlingsströmmarna i Sverige går mellan Göteborg och Borås. Tyvärr är kust till kustbanan av låg standard och enkelspårig. Därför initierade den moderatledda alliansregeringen en järnvägssatsning på etappen Mölnlycke–Bollebygd som en start på dubbelspår över hela sträckan Borås–Göteborg. Detta skulle medföra efterlängtade minskningar av restider och resekostnader.

Tyvärr har Trafikverket i sina planer för transportsystemet 2018–2029 utelämnat satsningen på Mölnlycke–Bollebygd. Detta är ett stort misstag som riskerar att slå hårt mot Södra Älvsborg.

Annons

För att jobb och företagsamhet ska växa krävs en effektiv infrastruktur. Arbetspendlingen mellan Borås och Göteborg är som sagt stor. Om vi inte kan konkurrera med andra delar av Sverige kommer det leda till negativa spiraler av utflyttningar och minskade skatteintäkter samt sämre välfärd som följd.

Det är välkommet att Trafikverket vill satsa på kostnadseffektiva tåg med högsta hastighet på 250 kilometer i timmen. Men om hela Sverige ska leva så måste en av landets största pendlingsrelationer i form av Göteborg–Borås prioriteras. Nu är det upp till bevis om finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att hålla vad hon lovade när hon besökte Borås 2013, nämligen att Socialdemokraterna kommer att prioritera den här tågsträckan och se till att den är klar senast år 2030. Men om de väljer att svika detta vallöfte så är det ytterligare ett stort svek mot Södra Älvsborg.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M), riksdagsledamot, Södra Älvsborg

Jan Ericson (M), riksdagsledamot, Södra Älvsborg

Annons
Annons
Annons
Annons