Annons

Klimatkrisen kräver nytt samhällssystem

Att privatpersoner slutar flyga och källsorterar är en bit på väg, men det kommer aldrig räcka, skriver Sara Carlberg.
Insändare • Publicerad 5 november 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Johan Nilsson/TT

”Hellre kapitalism än kommunism”. Där brukar diskussionen om samhällssystem ta slut. Men det är dags att fortsätta den diskussionen, det är dags att börja drömma om framtiden.

Klimatkrisen visar svart på vitt att vårt nuvarande samhällssystem inte fun- gerar. Att oändlig tillväxt med ändliga resurser är ohållbart är inget nytt och nu börjar vi känna av det även på hemmaplan.

Annons

Hur tar vi ansvar för situationen? Att privatpersoner slutar flyga och källsorterar är en bit på väg, men det kommer aldrig räcka.

Vi behöver ett nytt samhällssystem som är förenligt med jordens resurser. Förändringar behöver komma från regeringen och för att någon ska våga föreslå att slopa tillväxt behöver det finnas stöd hos folket.

Klimatkrisen kommer påverka oss alla och vi behöver agera gemensamt för att vår art ska överleva. Människan är kreativ och anpassningsbar och har levt i olika samhällsskick. Vi har kunskap med hjälp av våra forskare, bland annat har ett forskarteam på KTH lagt fram en rapport om fyra potentiella framtida samhällsskick bortom tillväxt. Om Sverige lyckas med en omställning blir vi ett exempel för andra länder, vilket är viktigt för att politiker ska våga satsa på förändring.

Allting börjar med en idé. Såklart kan vi som privatpersoner göra skillnad genom vad vi konsumerar (eller inte konsumerar), men vi har också ett ansvar att sticka upp huvudet ur vår vardag och se det större perspektivet. Hur lever våra barnbarn i ett hållbart samhälle? Vad behöver vi göra för politiska och privata val för att trygga deras framtid?

Sara Carlberg

Annons
Annons
Annons
Annons